"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Μπαρουταποθήκη ορμητήριο της Αλ Καιντα η χερσόνησος του Σινά

Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα θερμό φθινόπωρο προμηνύεται στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα αντίποινα μετά την τριπλή επίθεση στο έδαφός του από την οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άτομα και περισσότερα από είκοσι τραυματίστηκαν. Το νέο «αγκάθι» για το Τελ Αβίβ είναι η χερσόνησος του Σινά, η οποία αναδεικνύεται σε καταφύγιο του ισλαμικού εξτρεμισμού στην περιοχή. 


Προχθες οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις επιχείρησαν στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στα σύνορα με την Αίγυπτο. Πύραυλος που εξαπέλυσε επιθετικό ελικόπτερο έπληξε σημείο κοντά στο μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Αιγύπτιοι, ανάμεσα στους οποίους τρεις αστυνομικοί. Λίγες ώρες νωρίτερα, μέλη της Χαμάς είχαν εξαπολύσει ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανθρώπων στην πόλη Ασντόντ.

Είναι η πρώτη φορά που η κλιμάκωση της βίας στην περιοχή συνδέεται άμεσα με την Αραβική Ανοιξη και τις επιπτώσεις που είχε η πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ στο μέτωπο της ισλαμικής τρομοκρατίας.  

Το Σινά επιστράφηκε στην Αίγυπτο από το Ισραήλ μετά τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ το 1979, με την οποία τερματίστηκε η ισραηλινή κατοχή της χερσονήσου. Θέλοντας να διατηρήσει ανέπαφη τη λεπτή ισορροπία των σχέσεων με το Τελ Αβίβ, το καθεστώς Μουμπάρακ διατηρούσε υπό στενή επιτήρηση την περιοχή. Απασχολημένη σήμερα με τα φλέγοντα προβλήματα της μετάβασης, η Αίγυπτος έχει σχεδόν εγκαταλείψει τη χερσόνησο στη μοίρα της. Το Ισραήλ είχε εκφράσει κατ' επανάληψη την ανησυχία του γι' αυτήν την εξέλιξη. Και εάν επιβεβαιωθεί η υπόθεση ότι οι δράστες της τριπλής συντονισμένης επίθεσης εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος από το Σινά, αυτό σημαίνει ότι οι φόβοι του δικαιώθηκαν.

Ο ΖΑΟΥΑΧΡΙ. Η βασική υπόθεση είναι ότι μετά την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και την ανάληψη της ηγεσίας της Αλ Κάιντα από τον Αιγύπτιο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, η οργάνωση βρήκε ένα νέο καταφύγιο - αλλά και ορμητήριο - στη χερσόνησο. Το σαμποτάζ που είχε γίνει πρόσφατα στους αγωγούς που προμηθεύουν με αέριο την ισραηλινή βιομηχανία και η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της αιγυπτιακής πόλης Αλ Αρίς είχαν αποδοθεί στην Αλ Κάιντα. Η υποψία δεν στερείται βάσης. Εκτιμάται ότι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν έχουν καταλήξει στη χερσόνησο περισσότερα από 3.000 μέλη της οργάνωσης. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι ντόπιοι σαλαφίτες, αιγύπτιοι εξτρεμιστές που θεωρούν το Σινά ιερό τόπο, και οι ντόπιοι βεδουίνοι που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο και προστατεύουν τα συμφέροντά τους με Καλάσνικοφ. Ενα εκρηκτικό μείγμα που μετατρέπει τη χερσόνησο σε μια νέα μπαρουταποθήκη της Μέσης Ανατολής.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: