"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: Τουρκία και Σ.Αραβία θα "καθαρίσουν" για λογαριασμό των ΗΠΑ

Αl-Quds al-Arabi  LONDON

Πολλοί αναμένουν την επόμενη κίνηση της Τουρκίας, ειδικά μετά τη δήλωση του Νταβούτογλου, με την οποία απηύθυνε έκκληση στις συριακές αρχές να αποσύρουν όλα τα στρατεύματα και άρματα μάχης από τις συριακές πόλεις.

Αυτή, προειδοποίησε, αποτελεί την τελευταία έκκληση της Τουρκίας - μετά, τα λόγια περιττεύουν.

Οι ΗΠΑ, διά της υπουργού των Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, άφησαν να εννοηθεί το τι μπορεί να κάνει η Τουρκία μαζί με τη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να δηλώσουν ότι το συριακό καθεστώς έχασε τη νομιμότητα και όχι οι ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ σχημάτισαν νέα συμμαχία ώστε να αντιμετωπίσει τη Συρία, χωρίς καμία δική τους παρέμβαση. Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη μουσουλμανική περιφερειακή δύναμη, μαζί με το Ιράν, και η Σαουδική Αραβία είναι η πιο πλούσια οικονομική δύναμη που έχει εκφράσει την ανησυχία της για την αυξανόμενη στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Ιράν.

Είναι σαφές ότι η Σαουδική Αραβία, που έχασε το Ιράκ, ή μάλλον το έκανε εύκολη λεία για την ιρανική επιρροή, όταν συνέπραξε βλακωδώς με τα σχέδια των Αμερικανών, δεν θέλει να χάσει τη Συρία με τον ίδιο ανόητο τρόπο, και φαίνεται πως ανταποκρίθηκε αμέσως στις πιέσεις της κυβέρνησης του προέδρου Ομπάμα και εντάχθηκε ενεργά στο αντισυριακό στρατόπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: