"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Β. ΚΟΡΕΑ: Σε ένα γνήσιο κομμουνιστικό δείπνο ο ψυχοπαθής πρόεδρός της δεσμεύτηκε να παγώσει τα πυρηνικά με αντάλλαγμα τρόφιμα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ προσφέρθηκε  να επαναλάβει χωρίς προϋποθέσεις τις συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μετά τη συνάντησή τους σε μια στρατιωτική βάση έξω από την πόλη Ουλάν - Ουντέ της Σιβηρίας, ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως, αν επαναληφθούν οι συνομιλίες, η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει τις δοκιμές και την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Η πρόταση του Κιμ μπορεί να οδηγήσει σε επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία, που έχουν στόχο να πειστεί το τελευταίο σκληροπυρηνικό σταλινικό κράτος στον κόσμο να τερματίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του. 

Η Πιονγκγιάνγκ, η οποία θέλει απελπισμένα οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε τρόφιμα και ενέργεια, επιδιώκει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να ζητήσει ξένη βοήθεια ως αντάλλαγμα για τον πυρηνικό αφοπλισμό της. Ομως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν ζητήσει να επιδείξει πρώτα καλή πίστη εκπληρώνοντας προηγούμενες πυρηνικές δεσμεύσεις της. 

Προχθες η γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» έγραψε πως η Πιονγκγιάνγκ προμήθευσε το Ιράν με ένα λογισμικό που μπορεί να βοηθήσει την Ισλαμική Δημοκρατία να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Ο Κιμ συζήτησε επίσης με τον Μεντβέντεφ τα σχέδια για έναν αγωγό που θα διέρχεται από το βορειοκορεατικό έδαφος και θα φτάνει στη Νότια Κορέα. Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom προωθεί εδώ και χρόνια τη συμφωνία αυτή και τα έσοδα της Βόρειας Κορέας από τα δικαιώματα διέλευσης του αερίου μπορεί να φτάσουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το μενού του δείπνου των δύο προέδρων ήταν κάβουρας της Καμτσάτκα με αβοκάντο και μοσχολέμονα, μπλίνις με μπρικ και ομούλ (ψάρι της Βαϊκάλης) με λιαστές ντομάτες και σάλτσα θυμαριού. Συνόδευσαν το δείπνο μ' ένα γαλλικό κρασί Chateau Giscours 3eme crue του 2006 και το βράδυ, ο Κιμ πήρε και πάλι το τρένο του για την Πιονγκγιάνγκ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: