"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η «άλωση» της τέντας του Καντάφι

Της Μαριλης Μαργωμενου

«Δεν είναι στρατιωτική δικτατορία, το αντίθετο! Πρόκειται για μια διακυβέρνηση στα πρότυπα του δήμου των αρχαίων Αθηναίων». Θα μπορούσε να μιλάει ο ίδιος ο Καντάφι. Είναι όμως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1977. 

Πριν ακόμη γίνει πρωθυπουργός, έγινε ο πρώτος Ελληνας που άλωσε τη διασημότερη τέντα της Λιβύης. Και φεύγοντας, εκστόμισε την πιο ταιριαστή φράση για να ξεκινήσει ο σημερινός «αποχαιρετισμός στον Μοαμάρ».

Βλέπετε, μετά τον Α. Παπανδρέου, πολλοί απέκτησαν πράσινο βιβλίο με αφιέρωση. Ο Κ. Παπούλιας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφαγε σούπα στην κανταφική σκηνή κάτω από έναν κρυστάλλινο πολυέλαιο (!). Η Δήμητρα Λιάνη έκανε εκεί την πιο αλλόκοτη συνέντευξη από καταβολής ελληνικής τηλεόρασης. Ακόμα και ο Γ. Μπατατούδης, ο «Μπάτμαν» του ΠΑΟΚ, σε ανύποπτο χρόνο λάνσαρε τον «φίλο Μοαμάρ» ως υποψήφιο αγοραστή της ομάδας! 

Αλλά καλύτερα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ηταν τον Νοέμβριο του 1984 που ο Λίβυος μουσαφίρης πρωτοπάτησε ελληνικά εδάφη. Συγκεκριμένα, το σανδάλι του χώθηκε στην άμμο της Ελούντας. Εκεί τον περίμενε ο Α. Παπανδρέου. Και όχι μόνο αυτός. Με άλλο αεροπλάνο είχε ήδη φτάσει και ο Φρανσουά Μιτεράν. Βλέπετε, ο Α. Παπανδρέου είχε αναλάβει χρέη ειρηνοποιού, καθώς Γαλλία και Λιβύη υποστήριζαν αντιμαχόμενες δυνάμεις στο Τσαντ. Και κάπου εκεί, άρχισε το πρώτο πολιτικό σενάριο έθνικ σουρεαλισμού.

Το όλο κλίμα θα μπορούσε να περιγραφεί ανεκδοτολογικά: «Ενας Γάλλος, ένας Ελληνας κι ένας Λίβυος ηγέτης συναντιούνται σε ένα ελληνικό νησί...». Δεν ήταν μόνο τα «ζήτω η Ελλάς!» που κραύγαζε ενθουσιασμένος ο Μιτεράν ούτε η κολεξιόν κελεμπίας που λάνσαρε ο Καντάφι στα κλικ των φωτογράφων. Ηταν και ο Α. Παπανδρέου, που στα διαλείμματα των διαπραγματεύσεων προσπαθούσε να στριμώξει τις συναντήσεις του με μια ξανθιά νεαρά. Την ίδια νεαρά που το πανελλήνιο γνώρισε αργότερα ως Δ. Λιάνη...

Κατόπιν αυτού, ήταν μάλλον λογικό που ο Καντάφι θεώρησε τη Λιάνη πρόσωπο πολύ σημαντικό. Και ίσως έτσι εξηγείται το βγαλμένο από τη ζώνη του πολιτικού λυκόφωτος επεισόδιο που οι φίλοι του αραβικού σουρεαλισμού απήλαυσαν τον Ιανουάριο του 2005: στο Star Channel εμφανίστηκε η κ. Λιάνη καθισμένη μες στη ριγέ κανταφική σκηνή. Ο Λίβυος ηγέτης την κοιτούσε με το γνωστό μπλαζέ ύφος που έσπαγε μόνο όποτε μια μύγα - καμικάζι αποτολμούσε έφοδο στην κελεμπία του. Η Δ. Λιάνη, με το πιο σοβαρό ύφος του κόσμου, έκανε ερωτήσεις. Ο Καντάφι, με το πιο σοβαρό ύφος του κόσμου, τίναζε μια μυγοσκοτώστρα - κλαρί μήπως πετύχει τη μύγα και έδινε απαντήσεις. Λογικά τα κόκαλα του Α. Παπανδρέου θα πρέπει εκείνη την ώρα να χόρευαν τον δικό τους τριζάτο χορό κάπου στο A΄ Nεκροταφείο.

Ο επόμενος καλεσμένος
Περιέργως, όλο αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό δεν αποθάρρυνε τον επόμενο καλεσμένο της τέντας. Ειδικά για τον Γ. Παπανδρέου, που τον επισκέφθηκε το 2010 ως πρωθυπουργός, ο Καντάφι ετοίμασε μία ακόμη μεγαλύτερη, πιτσιλωτή σκηνή. Σε κλίμα «αραβικό τσάι και συμπάθεια», ο πρωθυπουργός της Λιβύης γέλασε πρόσχαρα λέγοντας ότι «αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες, τον δικό μας υπουργό τον Ζλέτνι και τον δικό σας τον Παμπούκη θα τους πετάξουμε στη θάλασσα». Ολοι το βρήκαν πολύ αστείο. Εκτός από τον Χ. Παμπούκη. Ο Γ. Παπανδρέου, πάντως, ξεκαρδίστηκε. Κι ύστερα, όπως ήταν καθισμένος ανακούρκουδα στο πράσινο μαξιλάρι, έβγαλε μια φωτογραφία από την Ελούντα με τον Ανδρέα και τον Μιτεράν κι ένα τύπο που έμοιαζε αμυδρά στον νέο και βελτιωμένο Καντάφι με το μαύρο γυαλί - μάσκα και το ασορτί μαλλί - κάσκα. Ολο νοσταλγία, ο Λίβυος ηγέτης έβαλε την υπογραφή του φαρδιά - πλατιά.  

Ολο χαρά ο Γ. Παπανδρέου έβαλε στην τσέπη το αυτόγραφο. Με το χρέος της Ελλάδας να αυξάνεται και τον χρόνο του Καντάφι να συρρικνώνεται, αυτή ήταν αδιαμφισβήτητα μια καλή επένδυση για το μέλλον. Στις δημοπρασίες του ebay, το κανταφικό αυτόγραφο αναμένεται να γίνει ανάρπαστο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: