"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


O,τι θέλουν τα παιδιά!

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

«Οι φοιτητές θα αποφασίσουν για το εάν θα μετατεθεί η εξεταστική. Δεν μπορούν οι πρυτάνεις ή η Σύγκλητος να αποφασίσουν για το χρόνο, γιατί οι φοιτητές αποφασίζουν εάν θα συμμετέχουν».  
Τόσο απλό είναι το ζήτημα για τον διακεκριμένο θεράποντα του Θέσπιδος, αλλά και πρύτανη του Καποδιστριακού, Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος έδωσε χθες συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό. Αν θέλουν οι φοιτητές να δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, έχει καλώς – εκείνοι αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Αν δεν θέλουν, δεν χάθηκε ο κόσμος· θα δώσουν αργότερα, όποτε τους βολεύει.

Αυτό είναι το παράδειγμα της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων στην πράξη, παράδειγμα το οποίο με τόσο πάθος υπερασπίστηκαν και εξακολουθούν να υπερασπίζονται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, επιδαψιλεύοντας τις ευλογίες τους σε καταλήψεις και αναβολές εξετάσεων: ισοδυναμεί με ένα «ό,τι θέλουν τα παιδιά». 

Εξυπακούεται, ασφαλώς, ότι ο όρος «παιδιά» δεν σημαίνει την πλειονότητα των φοιτητών. Οταν ο πρύτανης αναφέρεται γενικώς σε «φοιτητές», που μόνοι τους θα αποφασίσουν, εννοεί τους κομματικούς υπαλλήλους, με τους οποίους μοιράζεται τη διοίκηση του πανεπιστημίου. 

Οι πραγματικοί φοιτητές, που είναι και οι περισσότεροι, είναι τα θύματα της ιστορίας. Είναι οι όμηροι των κοινών συμφερόντων που έχουν αναπτυχθεί τριάντα χρόνια τώρα μεταξύ κομματικών νεολαιών και καθηγητών, με επιδίωξη να κρατούν το ελληνικό πανεπιστήμιο εκτός του διεθνούς γίγνεσθαι, ώστε να έρχεται στο επίπεδο των μετρίων που το διοικούν. 

Βέβαια, ας μην είμαστε τόσο αυστηροί με τον sui generis πρύτανη του Καποδιστριακού. Ο άνθρωπος είναι πρώτα απ’ όλα ένας καλλιτέχνης του θεάτρου, που έχει ανάγκη το χειροκρότημα του κόσμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: