ΚΙΝΑ: Το «Σινικό Τείχος» της λογοκρισίας με Αμερικανική τεχνολογία
Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ
Τον κάθε άλλο παρά αθώο ρόλο της Δύσης στην επιβολή ενός όλο και πιο ασφυκτικού διχτύου που απλώνει η Κίνα προκειμένου να ελέγχει τις επικοινωνίες, ει δυνατόν ακόμη και του τελευταίου πολίτη, επισημαίνουν όλο και πιο έντονα οι υπερασπιστές των ελευθεριών.
Στο ίδιο ζήτημα επανήλθε τις τελευταίες μέρες το δραστήριο σε τέτοια θέματα ίδρυμα EFF (www.eff.org), αναλύοντας το υπόβαθρο της καμπάνιας που οργανώνει προκειμένου να θέσει την εταιρεία Cisco Systems προ των ευθυνών της για την τεχνολογία παρακολούθησης που πουλάει στην Κίνα.
Με δύο προσφυγές που έχουν υποβληθεί εναντίον της εταιρείας από κινέζους πολίτες σε δικαστήρια του Μέριλαντ και της Καλιφόρνια, επιχειρείται να δημιουργηθεί δικαστικό προηγούμενο γύρω από τα θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε σχέση με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην πρώτη περίπτωση, μια χούφτα πολίτες μηνύουν μια πανίσχυρη εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ γιατί πουλάει στη χώρα τους συστήματα παρακολούθησης με τα οποία το κυβερνών κόμμα αποκτά τη δυνατότητα να ασκεί απολυταρχικό έλεγχο.
Στην προσφυγή περιλαμβάνονται κατηγορίες όπως:
1. Η Cisco επιδίωξε με επιθετικό τρόπο συμβόλαια παροχής ουσιαστικής υποστήριξης προς την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να θέσει σε εφαρμογή το «Σχέδιο Χρυσή Ασπίδα».
2. Η εταιρεία γνώριζε ότι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της θα χρησιμοποιούνταν από τις αρχές ασφαλείας, τις φυλακές, αναγκαστικά στρατόπεδα εργασίας και για την αστυνόμευση της χρήσης του Ιντερνετ.
3. Εργαζόμενοί της προσάρμοσαν ή εκπαίδευσαν άλλους να προσαρμόσουν τον εξοπλισμό που πουλήθηκε στην Κίνα ώστε να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι του «Σχεδίου Χρυσή Ασπίδα», συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης ομάδων που είναι σε δυσμένεια στη χώρα.
4. Η Cisco γνώριζε πως το «Σχέδιο Χρυσή Ασπίδα» θα χρησιμοποιείτο για να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα.
Η δεύτερη αγωγή, που εκκρεμεί στην Καλιφόρνια, έγινε από μια οργάνωση που εκπροσωπεί μέλη της θρησκευτικής ομάδας Φαλούν Γκονγκ, πολλά μέλη της οποίας αναγνωρίστηκαν, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν ή και σκοτώθηκαν από πράκτορες της κινεζικής κυβέρνησης που στηρίχτηκαν σε πληροφορίες που άντλησαν χρησιμοποιώντας εξοπλισμό της Cisco Systems.
enet.gr
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΚΙΝΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου