"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ: Πάρτι εκατομμυρίων με κωδικό 0896 επί κυβέρνησης Κουρασμένου...

Του ΧΑΡΗ ΚΑΡΑΝΙΚΑ

Αποκλίσεις από 200% έως και άνω του 1.000% σε σχέση με τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για τα μυστικά κονδύλια εντοπίζονται σε υπουργεία κατά την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ. Το ίδιο διάστημα, οι συνολικές απόρρητες δαπάνες εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη: από 86,3 εκατ. ευρώ το 2004, ξεπέρασαν τα 160 εκατ. το 2007, για να πέσουν στα 110 εκατ. το 2009. Μάλιστα, το 2007 όταν σημειώθηκε το «ιστορικό ρεκόρ», είχαν προϋπολογιστεί μόνο 37 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 1/4 των χρημάτων που ξοδεύτηκαν στην πραγματικότητα.

«Ολες οι χώρες έχουν μυστικά κονδύλια και τα χρειάζονται», αναφέρουν στελέχη υπουργείων, όπου πραγματοποιούνται δαπάνες από τους απόρρητους λογαριασμούς με τον Κωδικό 0896. Ωστόσο, η πρόσφατη κατάργηση των μυστικών κονδυλίων στις γενικές γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο πλαίσιο της διαφάνειας από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο δείχνει ότι υπάρχει χώρος για τον εξορθολογισμό των δαπανών. Οσον αφορά τους συγκεκριμένους φορείς, από το 2004 έως και το 2009 είχαν ξοδευτεί σε απόρρητες δαπάνες… ενημέρωσης σχεδόν 2,3 εκατ. ευρώ.

Υπηρεσιακοί παράγοντες που γνωρίζουν τους μηχανισμούς των απόρρητων δαπανών και των αντίστοιχων λογαριασμών με Κωδικό 0896 δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί εμφανίζονται τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα ποσά που είχε προγραμματιστεί να ξοδευτούν και σε αυτά που τελικά ξοδεύτηκαν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το 2007, οπότε η ηγεσία του πέρασε από τον Βύρωνα Πολύδωρα στον Προκόπη Παυλόπουλο. Εκείνη τη χρονιά, το ποσό των μυστικών κονδυλίων που προβλεπόταν στον ετήσιο προϋπολογισμό του υπουργείου ανερχόταν σε 7 εκατ. ευρώ. Τελικά όμως διατέθηκαν πάνω από 79 εκατ. ευρώ. 

«Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι απόρρητες δαπάνες, τα "έξοδα ασφαλείας" όπως τα ονομάζουμε, διανέμονταν κυρίως σε πληροφοριοδότες. Κάποια χρήματα δίνονταν και για μυστικές κινήσεις. Ωστόσο, μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ πώς συνέβη το 2007 να υπερέβησαν τα έξοδα τόσο πολύ τον προϋπολογισμό», λέει πρώην υπουργός. Τις επόμενες χρονιές οι πληρωμές των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μειώθηκαν κατά 35-45 εκατομμύρια.

Οι δαπάνες που είχαν προϋπολογισθεί παρέμεναν στα επίπεδα των 7 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος.

Υπερβάσεις σε σχέση με τα ποσά που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό εντοπίζονται και στην περίπτωση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο εμφανίζεται σαφώς πιο «σταθερό» από το Δημόσιας Τάξης. Από το 2004 έως το 2009 και ενώ οι ετήσιες προβλέψεις κυμαίνονταν από 18 έως 20 εκατ. ευρώ, οι πληρωμές από τα απόρρητα κονδύλια κυμαίνονταν μεταξύ 37 και 57 εκατ. Οπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες, τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ προορίζονται κυρίως για την «ενίσχυση της εθνικής παρουσίας στο εξωτερικό» και γενικώς για «λόγους εθνικών συμφερόντων».

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται στους επίσημους προϋπολογισμούς και απολογισμούς, μπορεί να είναι μόνο μέρος της πραγματικότητας. Πρώην στέλεχος επισημαίνει  ότι το συγκεκριμένο διάστημα οι πραγματικές απόρρητες δαπάνες του υπουργείου δεν ξεπερνούσαν το ποσό που είχε προϋπολογιστεί. «Πολύ δύσκολα ξεπερνούσαμε τα 18 εκατ. ευρώ. Σε αυτό τον λογαριασμό περνούσε μεταβιβαστικές πληρωμές και το υπουργείο Οικονομικών, γι' αυτό βλέπουμε τα ποσά να εκτινάσσονται στα διπλάσια επίπεδα. Ετσι μπορεί να εξηγηθεί γιατί ενώ το 2006 είχαν προβλεφθεί 18 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκαν τελικά 45 εκατ.», λέει το πρώην στέλεχος διατηρώντας την ανωνυμία του.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: