"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Zητεί ανταλλάγματα για την «επιστροφή ακινήτων»

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Με αιχμή το ραμαζάνι και εκμεταλλευόμενη το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμανικών πληθυσμών στα Βαλκάνια, η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει την επιρροή της στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ήδη επιζητεί ανταλλάγματα όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά σε όλα τα Βαλκάνια για την "επιστροφή ακίνητων" στις μη μουσουλμανικές μειονότητες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περιοδεύει σε Βοσνία και Κόσοβο, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν από χθες περιοδεύει στη Θράκη (Σάπες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Εχίνος), θα περάσει από Καβάλα και Θεσσαλονίκη και θα συνεχίσει σε Σκόπια, Αλβανία και Βουλγαρία πραγματοποιώντας... ιδιωτική επίσκεψη.

Ο κ. Νταβούτογλου με δηλώσεις του στο Κόσοβο, θέλοντας να διασκεδάσει την εδραιωμένη πλέον πεποίθηση περί νεοθωμανικών αντιλήψεων, απλώς επιβεβαίωσε τη στροφή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για επέκταση της επιρροής στα γεωγραφικά όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

"Για μας τα Βαλκάνια αντιπροσωπεύουν μια περιοχή που χάθηκε σταδιακά σε μια εκτεταμένη περίοδο 215 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης του Κάρλοβιτς και κάθε απώλεια άφηνε μια μνήμη πίσω της..." δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου από το χωριό Μάμουσα του Κοσόβου, σπεύδοντας να αποκηρύξει εκείνους που κάνουν λόγο για νεοoθωμανική εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Νταβούτογλου, με αφορμή την τροπολογία που βελτιώνει τις ρυθμίσεις του νόμου του 2008 για την επιστροφή ακινήτων σε μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας, διατύπωσε μια πρωτοφανή απαίτηση από όλες τις βαλκανικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), καθώς, όπως είπε, πρέπει και οι χώρες της περιοχής να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τη "γενναιόδωρη" κίνηση Ερντογάν, σημειώνεται ότι δεν έχει εκδοθεί το εκτελεστικό διάταγμα που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες διεκδίκησης των δημευμένων περιουσίων, ενώ η επιτροπή που θα κρίνει τα αιτήματα είναι η ίδια που έκρινε ανάλογα αιτήματα το 2008 (όταν από τις αιτήσεις για 1.900 ακίνητα δικαιώθηκαν μόνον 90).

Οσο για τις περιουσίες που αποκτήθηκαν μετά το 1936 (και οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από τη ρύθμιση), ο ακριβής αριθμός, αν και υπολογίζεται σε μερικές χιλιάδες, δεν είναι γνωστός, καθώς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο του Κτηματολογίου.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: