"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ομολογεί σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης ο στρατηγός Κοσανέρ

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ ομολογεί την συμμετοχή του Στρατού στα σχέδια για την ανατροπή της κυβέρνησης («Σχέδιο "Βαριοπούλα»)-αποκαλύπτει οτι υπάρχουν «προδότες» στο στράτευμα και αυτό το θεωρεί «αίσχος» και κατηγορεί ανώτερους αξιωματικούς ότι «δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους».

Μαγνητοφωνημένη ομιλία του στρατηγού Κοσανέρ σε ομάδα αξιωματικών η οποία «διέρευσε υπό άγνωστες συνθήκες» και έχει αναρτηθεί σε δυο τουλάχιστον τουρκικά blog αποκαλύπτει το «βαθύ χάσμα» μέσα στις ένοπλες τουρκικές δυνάμεις σε ο,τι αφορά την προσήλωση στο νόμο και στην κοινωνική ευημερία. «Πρόκειται για συγκλονιστική ομολογία», αποφαίνεται ο αρθρογράφος της «Zama»".

«Ο λόγος για τον οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα μια τέτοια κατάσταση», ακούγεται να λέει ο στρατηγός σχολιάζοντας τις συλλήψεις δεκάδων ανωτάτων αξιωματικών, «είναι τα δικά μας σφάλματα. Κάνουμε λάθη, κάνουμε πολλά στραβά. Δεν παίρνουμε το ρόλο μας στα σοβαρά. Δεν διαφυλάσσουμε τα έγγραφά μας και αφήνουμε να τα κλέψουν. Μας ακούνε (εννοεί η κυβέρνηση)] ακούνε τι λέμε κι εμείς φλυαρούμε απ' εδώ κι απ' εκεί. Δεν προσέχουμε τι υπογράφουμε και κρατούμε στα κομπιούτερ μας πληροφορίες άχρηστες. Ηρθαν οι τακτικοί εισαγγελείς, ερεύνησαν τα γραφεία μας και βρήκαν πολλά πράγματα. Ετσι, σήμερα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι πήραν. Κάναμε παρανομίες και αγνοήσαμε τους κανονισμούς. Πιστεύαμε πως αυτό μπορούσε να συνεχιστεί, αλλά ανάμεσά μας βρέθηκαν προδότες και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους βρούμε. Μάλιστα κύριοι, κάναμε πράξεις και ενέργειες παράνομες. Επρεπε κάποιες φορές να το κάνουμε».

Ο στρατηγός Κοσανέρ δεν αφήνει αμφιβολίες για τον ρόλο του στρατού σε «παράνομες», αντιδημοκρατικές πράξεις. Δεν καθορίζεται πότε έγινε αυτή η ομιλία του, πιθανολογείται, όμως, οτι ο στρατηγός μιλά - και δεν κρύβει την αγωνία του - λίγες ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για τα ανατρεπτικά σχέδια, πριν ενάμιση περίπου χρόνο.

«Συνεχίζουμε τις παράνομες ενέργειές μας», λέει. Και επαναλαμβάνει. «Κάνουμε πράξεις τις οποίες δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κάνουμε. Συνεχίζουμε. Ομως ανάμεσα μας αναδείχτηκαν και κάποιοι διεφθαρμένοι συνάδελφοι τους οποίους επίσης δεν μπορούμε να επισημάνουμε. Αυτή η ιστορία με τη "Βαριοπούλα" που μας έκανε άνω - κάτω είναι όλα τα έγγραφα που έκλεψαν απο την 1η Στρατιά.

Ατομα τα οποία δεν είχαν καμία δικαιοδοσία έκλεψαν τα πάντα, σχέδια, σημειώσεις απο τα σεμινάρια, μαγνητοφωνήσεις. Είναι να ντρέπεται κανείς. Πως έγινε αυτό; Εχουν τα πάντα, όλα όσα είπαμε. Είμαστε ανακατεμένοι σ' αυτή την ντροπή. Υπάρχει όμως και η εγκληματική πλευρά αυτής της ιστορίας. Δεν ξέρω τι να πω γι αυτήν ».

Διακόσιοι και πλέον ανώτεροι αξιωματικοί των τριών Οπλων έχουν συληφθεί και ανακρίνονται για τη συμμετοχή τους σε «παράνομες πράξεις και ενέργειες» (Σχέδιο «Βαριοπούλα») αλλά σχεδόν όλοι αρνούνται οτι «είχαν έστω και ιδέα"» γι αυτό. Η μαγνητοταινία με τη φωνή του, εν ενεργεία τότε, στρατηγού Κοσανέρ έχει γι αυτό ιδιαίτερη σημασία.

Μια άλλη μαγνητοταινία με τη φωνή του στρατηγού αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του και για άλλα πράγματα. Πληροφορεί τους υφισταμένους του οτι μπορεί να έχουν «προβλήματα με τη διάθεση των στρατιωτικών κονδυλίων».

Η κυβέρνηση Ερντογάν άλλαξε τώρα το νόμο, λέει, και «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Το ζήτημα με τα κονδύλια είναι σήμερα πιο σοβαρό. Το Γενικό Λογιστήριο μας ελέγχει τώρα και μπορεί να προκύψουν προβλήματα. Μη κάνετε οτιδήποτε που δεν το αναφέρει ο Κανονισμός"

Και μια ακόμη υπόδειξη απο τον στρατηγό Κοσανέρ. «Φροντίστε να μη μπερδεύεστε με τον Τύπο. Οι δημοσιογράφοι πουλούν και τη μάνα τους για να εξασφαλίσουν ένα "στόρι". Ποτέ μη λέτε τίποτε σε δημοσιογράφους γιατί αμέσως θα το κάνουν μέγα ζήτημα. Στον Τύπο λέμε μόνο εκείνα που είναι απαραίτητο να πούμε»..

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: