"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ζωή χωρίς λεφτά από επιλογή

H 68χρονη σήμερα Χαϊντεμαρί Σβέρμερ είχε όπως λέει «ό, τι χρειαζόταν, σπίτι, δύο παιδιά». Αλλά πριν από 14 χρόνια «τα παράτησε όλα» και αποφάσισε να ζήσει χωρίς λεφτά. 

Ξεκίνησε δοκιμαστικά για ένα χρόνο, αλλά μετά έγινε τρόπος ζωής. Αφησε το διαμέρισμά της, έδωσε όλα τα υπάρχοντά της και κράτησε μόνο μια βαλίτσα με ρούχα

Αυτή ήταν μια απόφαση που άλλαξε δραματικά όλη την οπτική της για τη ζωή, την οποία παρακολουθεί το ντοκιμαντέρ της Line Halvorsen με τίτλο «Ζωή Χωρίς Λεφτά», αλλά και το ομότιτλο βιβλίο της, μεταφρασμένο ήδη στα ιταλικά, τα ισπανικά, τα ιαπωνικά και τα κορεατικά.

Σήμερα εξακολουθεί να ζει σχεδόν χωρίς χρήματα και ισχυρίζεται ότι αισθάνεται πιο ελεύθερη και ανεξάρτητη από ποτέ. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την καθημερινότητά της και δείχνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει βιώνοντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Η Χαϊντεμαρί βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, συναντά καινούργιους ανθρώπους, μένει με παλιούς και νέους φίλους για λίγα βράδια. Δεν ανησυχεί ποτέ για το μέλλον, δεν ασχολείται καν με το πού θα κοιμηθεί την επόμενη εβδομάδα ή πού θα βρει το επόμενο γεύμα της. Ξέρει από εμπειρία ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά, εφόσον παραμένει ανοιχτή σε ό, τι συμβεί. Ταξιδεύει σε όλη τη Γερμανία, συχνά και στην Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία, δίνοντας διαλέξεις για την εμπειρία της και προσπαθώντας να μεταφέρει το μήνυμα ότι υπάρχει ευκολότερος τρόπος ζωής.

Προσπαθεί πάντα να βοηθήσει τους άλλους στο πνεύμα του «δούναι και λαβείν», να βρει έναν δρόμο για μια πιο απλή και αρμονική ζωή. Απολαμβάνει τη ζωή τη στιγμή που τη ζει, αντί να ασχολείται με το μέλλον.

Εκτός από τα καθημερινά ζητήματα που αντιμετωπίζει ζώντας χωρίς λεφτά, μαθαίνουμε περισσότερο για τη φιλοσοφία ζωής της Χαϊντεμαρί και γιατί επέλεξε να ζήσει μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι μόνο εύκολο γι’ αυτήν να ζει χωρίς λεφτά, σε μια κοινωνία που τα πάντα βασίζονται στο χρήμα και η αξία ενός ατόμου μετριέται αναλόγως με το πόσο πλούσιος είναι. Οι άνθρωποι που συναντά η Χαϊντεμαρί συχνά κριτικάρουν τον τρόπο ζωής της. 

Ορισμένοι την αποκαλούν «παράσιτο» και ισχυρίζονται ότι ζει εις βάρος των άλλων, ενώ άλλοι τη βλέπουν ως «πηγή έμπνευσης». Μέσα από την ιστορία της μπορεί ο καθένας να συλλογιστεί την επιρροή του χρήματος στον δικό του τρόπο σκέψης, ζωής και ενέργειας και τη συνέπεια που έχει στη ζωή, την υγεία και το περιβάλλον του. Η ίδια θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα το οικονομικό σύστημα θα καταρρεύσει, εξαιτίας της ανθρώπινης απληστίας.

Η Χαϊντεμαρί Σβέρμερ γεννήθηκε το 1942 στο Μέμελ της πρώην ανατολικής Πρωσίας). Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αυτή και η οικογένειά της μετανάστευσαν στη Γερμανία, όπου και μεγάλωσε. Εργάστηκε ως δασκάλα για περισσότερο από 20 χρόνια, πριν αφήσει τη θέση της και γίνει ψυχοθεραπεύτρια. Εχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: