"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δρομολόγιο 803

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

ΚΥΡΙΑ ΓΙΟΥΛΗ έπαιρνε καθημερινά το δρομολόγιο 803 Πειραιάς-Δάσος από τη στάση της Ιεράς Οδού στο Χαϊδάρι. Πήγαινε στον Τάκη της, τον σύζυγο που εδώ και δύο χρόνια ξεκουράζεται στο κοιμητήριο της Νίκαιας. Μέχρι που ανακάλυψε πως η μοναδική λεωφορειακή γραμμή που την οδηγούσε στο «ραντεβού» της δεν υπήρχε πλέον. 

Τώρα, πώς θα πάει στον Τάκη της; Δεν χρειάζεται και ούτε θέλω να το κάνω συγκινητικό, είναι από μόνο του.

ΛΥΠΑΜΑΙ, ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΟΑΣΑ, αν σας χαλάω την καλοκαιρινή ραστώνη του Αυγούστου με ένα τόσο «μαύρο» παράδειγμα, αλλά οφείλω να μεταφέρω τη φωνή αυτής της γυναίκας. Οπως και των χιλιάδων δημοτών του λεκανοπεδίου, που είδαν σε μία ημέρα να κόβονται τριάντα μία λεωφορειακές γραμμές. Ανάμεσά τους, γραμμές που συνέδεαν τα εργατικά δυτικά προάστια με τον Πειραιά, συν κάτι «ψιλά» που έφθαναν στο κέντρο της Αθήνας

Θα μου πείτε, βέβαια, όποιος θέλει να φθάσει στο λιμάνι, ας πάρει το αυτοκίνητό του. Και αν δεν έχει; Ας πάρει ταξί. Μα έχουν απεργία και όταν θα την αναστείλουν, δεν θα έχουν λεφτά. Ε, ας πάρει το Μετρό. Μα ούτε το Μετρό ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί έχετε εκκρεμότητες με τη Ζίμενς και από το 2008 που υποτίθεται θα τελείωνε, ήρθε το 2011 και ακόμα περιμένουν στη στάση της υπομονής.  

Δεν απαντάτε τώρα, ε; Εκτός και αν τους προτείνετε να αγοράσουν ποδήλατο, που τόσο αγαπάει ο πρωθυπουργός μας. Κύριοι του ΟΑΣΑ και του υπουργείου Μεταφορών, με την απόφασή σας να κόψετε τα λεωφορεία του κοσμάκη, αποδείξατε για μία ακόμα φορά πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεστε. Στα λεωφορεία δεν στριμώχνονται οι επιχειρηματίες, οι βουλευτές και οι φοροφυγάδες. Τα λεωφορεία υπάρχουν για την κυρία Γιούλη, για τον φοιτητή, τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο. Που πληρώνουν αδιαμαρτύρητα εισιτήριο 1,40 ευρώ για υπηρεσίες μεταφοράς που δεν αξίζουν ούτε 10 λεπτά.

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, οι μεγάλες πολιτικές πράξεις κρίνονται στα μικρά, καθημερινά πράγματα. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Ψηφίζουν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό που πασχίζουν να μετακινηθούν, να εργαστούν, να συνεννοηθούν σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Ψηφίζουν κάθε φορά που βρίσκονται μπροστά σε ένα χαλασμένο φανάρι, σε ένα ανοικτό φρεάτιο, σε ένα ξεκολλημένο πλακάκι πλατείας. Ψηφίζουν κάθε φορά που περιμένουν σε μια στάση το λεωφορείο που δεν έρχεται ποτέ. Λένε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Δεν έχουν άδικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: