"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελληνες αγοράζουν εξοχικά στην Τουρκία

Του Δημήτρη Κοντογιάννη

Το κενό των Ισραηλινών που πουλάνε τα εξοχικά τους, π.χ. μεζονέτες, στις ακτές της Τουρκίας προς τη μεριά του Αιγαίου σπεύδουν να καλύψουν συμπατριώτες μας, όπως πληροφορείται η στήλη από διαφορετικές πηγές.

Η φιλική σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ στο παρελθόν είχε ωθήσει πολλούς Ισραηλινούς να αγοράσουν εξοχικά στα παράλια της γείτονας.

Ομως, η σχέση των δύο χωρών δεν είναι πλέον τόσο φιλική όσο στο παρελθόν μετά το επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο που κατέπλεε προς τη Γάζα, μεταφέροντας βοήθεια, και την εκτέλεση Τούρκων που επέβαιναν σ' αυτό από Ισραηλινούς κομάντος. Η χειροτέρευση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει προφανώς πείσει αρκετούς Ισραηλινούς που είχαν αγοράσει σπίτια στη γείτονα να αποχωρήσουν και γι' αυτό τα πουλάνε.

Από την άλλη πλευρά, η αβεβαιότητα που υπάρχει στη χώρα μας έχει ωθήσει αρκετούς συμπατριώτες μας να αγοράσουν σπίτι στην Τουρκία για να σιγουρέψουν (!) τα λεφτά τους, σύμφωνα με τραπεζίτες. Είναι κι αυτό ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και η οποία αποτυπώνεται εν μέρει στις μειούμενες καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Οι περιοχές της γείτονος που οι Ισραηλινοί προτιμούσαν ήταν του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και της Μαρμαρίδας, όπως μας πληροφορούν. «Ηταν σαν να ήσουν στην Ελλάδα, αφού μπορούσες να πάρεις το σκάφος σου και να πας απέναντι», μας ανέφερε άτομο της αγοράς που γνωρίζει τα κατατόπια. «Οι Τούρκοι έχουν φτιάξει εκπληκτικές μαρίνες και υποδομή που είναι σαν τη μαρίνα στον Φλοίσβο επί 5 χωρίς τις έκτακτες εισφορές, τον ΣΔΟΕ κι όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Επιπλέον, δεν υπάρχει σύγκριση στο κόστος του πετρελαίου αφού είναι πολύ φθηνότερο στην Τουρκία απ' ό,τι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί Ισραηλινοί έχουν αποκτήσει σκάφη με τουρκικές σημαίες και γι' αυτό βλέπει κανείς πολλούς ξένους με σκάφη που έχουν την ημισέληνο το καλοκαίρι στα κοντινά ελληνικά νησιά.

«Για να σου δώσω να καταλάβεις, πληρώνω περίπου 8.000 ευρώ ετησίως για να συντηρήσω το σκάφος που έχω στην Ελλάδα, ενώ θα μου κόστιζε 3.000 ευρώ στην Τουρκία. Δεν είναι όλοι τόσο χαζοί ή πατριώτες όσο εγώ», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η Τουρκία πουλά 15 φορές περισσότερα σκάφη ετησίως σε σύγκριση με την Ελλάδα που οι εταιρείες κατασκευής σκαφών έχουν κλείσει, κλείνουν ή πωλούνται σε ξένους.

ΕΝΕΤ.GR

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν η μοίρα του Ελληνισμού της Κων/πολης, της Ιμβρου και της Τενέδου δεν έμαθε τίποτα στους μπουρτζόβλαχους συμπατριώτες μας ή αν είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να πιστέψουν ιστορίες α λά Ρεπούση, είναι αξιοι της μοιρας τους...