"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ελεύθερο Ιντερνετ; Ας φάνε παντεσπάνι!»

(Photo:Το είδαμε να γίνεται σύνθημα διαδηλωτών ως «ERROR 404 Democracy Not Found». Στο Ιντερνετ είναι συνήθης ένδειξη μιας σελίδας που δεν ανοίγει προσωρινά.)

Από την ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ

Εκπρόσωποι της Google, του Facebook, της Microsoft, του Ebay, της Wikipedia, μεγαλοεκδότες, καναλάρχες, διαχειριστές ψηφιακού και αναλογικού περιεχομένου, στελέχη τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, ήταν όλοι στο κοινό του e-G8 (www.eg8foru m.com) όταν, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, ο οικοδεσπότης Νικολά Σαρκοζί περιέγραφε το όραμά του για το «πολιτισμένο» Ιντερνετ.

«Ορισμένα από τα πιο ισχυρά κράτη στον κόσμο οφείλουν να αναγνωρίσουν τον ρόλο σας στην Ιστορία», είπε απευθυνόμενος στις ηγετικές φιγούρες απέναντί του, καλώντας τους να συμβάλουν στη διατύπωση των ρυθμίσεων που θα διέπουν τη λειτουργία του μέσου.

Το όραμα του γάλλου προέδρου, πάντως, φάνηκε να βρίσκει τοίχο στα σχέδια των ίδιων των εταιρειών, που μοιράζονται σε διαφορετικά στρατόπεδα: είτε προτιμούν την αποφυγή οποιασδήποτε ρύθμισης όσο ελέγχουν την αγορά (π.χ. Google, Twitter), είτε εμμένουν στην ανάγκη ενός στραγγαλιστικού και ελάχιστα επιτυχούς πλαισίου για τον έλεγχο της πειρατείας.

Αν κρίνουμε, πάντως, από την κατάταξη των χωρών που πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη του Ιντερνετ (όπως αποτυπώνεται στη σχετική μελέτη που παρουσιάστηκε στο φόρουμ), η Γαλλία έχει τον όγδοο σημαντικότερο ρόλο, με τις ΗΠΑ στρογγυλοκαθισμένες στην κορυφή. Στο σχετικό πίνακα υπολογίζονται η σημασία (μερίδιο της χώρας στις 250 κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου στον κόσμο και σε εισόδημα από το Ιντερνετ), η επίδοση (τζίρος και κέρδη από τις σχετικές δραστηριότητες), η ανάπτυξη (των 20 μεγαλύτερων επιχειρήσεων κάθε χώρας το διάστημα 2000-2009) και η προετοιμασία που γίνεται για το μέλλον (επενδύσεις σε τεχνολογίες, έρευνα και ανάπτυξη). 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: