"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σενάριο

Toυ ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σκηνή πρώτη: Ενα τζιπ 4x4 σταθµεύει σε ένα πάρκινγκ κεντρικού σούπερ µάρκετ. Η κυρία που το οδηγεί µε την οικιακή της βοηθό εισέρχονται και περιφερόµενες στους διαδρόµους γεµίζουν τρία αµαξίδια µε τις ακριβότερες µάρκες προϊόντων. Πάνε στο ταµείο και η ταµίας µετά την καταµέτρηση βγάζει τον λογαριασµό περίπου 1.000 ευρώ. Η κυρία γελώντας της λέει να τον κρατήσει και να τον δώσει σε κάποιον που έχει ανάγκη διότι «εµείς, παιδί µου, δηλώνουµε 25.000 ευρώ εισόδηµα τον χρόνο, πώς να παρουσιάσουµε τις 50.000 ευρώ αποδείξεις, αφού 1.000 ευρώ είναι, αν θυµάστε, ο λογαριασµός µόνο σε σας τη βδοµάδα». Φορτώνουν το τζιπ και φεύγουν. 

Σκηνή δεύτερη: Ο υπεύθυνος πωλήσεων του σούπερ µάρκετ που παρακολουθούσε τη συζήτηση, ζητάει και παίρνει από την ταµία την απόδειξη. Πλησιάζει µια άλλη κυρία που ψωνίζει στο µανάβικο και της λέει: «Ξέρω πως έχετε πρόβληµα να µαζέψετε αποδείξεις, αφού, όπως µου έλεγε ο σύζυγός σας, δηλώνετε υψηλό εισόδηµα και δεν µπορείτε να το κρύψετε. Λοιπόν σας προσφέρω απόδειξη 1.000 ευρώ έναντι 100 ευρώ. Να βγάλω κι εγώ κάτι». Η κυρία «αγοράζει» την απόδειξη µε µεγάλη χαρά. 

Σκηνή τρίτη: Η ταµίας που αντιλαµβάνεται το αλισβερίσι φωνάζει τον υπεύθυνο πωλήσεων και χωρίς να του αφήσει καµία αµφιβολία ότι θα τον καταγγείλει απαιτεί να τις δίνει κάθε φορά τα µισά. Εκείνος δέχεται, αλλά πλησιάζοντας την κυρία που «αγόρασε» την απόδειξη την πληροφορεί πως την επόµενη φορά η τιµή είναι 150 ευρώ. 

Σκηνή τέταρτη: Ο σύζυγος της πρώτης κυρίας, άλλη µέρα, ψωνίζοντας πάλι 1.000 ευρώ, απαιτεί από την ταµία για κάθε απόδειξη 1.000 ευρώ που της αφήνει να του δίνει 50 ευρώ. Εκείνη ανταποκρίνεται και µετά την αναχώρησή του πληροφορεί τον υπεύθυνο πωλήσεων πως πρέπει να ανεβάσει την ταρίφα.  

Σκηνή πέµπτη: Ο υπεύθυνος πωλήσεων, «πουλώντας» µια απόδειξη 1.000 ευρώ σε έναν κύριο που ψωνίζει στα τυριά, του ζητάει 250 ευρώ.

Εκείνος ανταποκρίνεται.

Και οι τέσσερις του σεναρίου συντάσσουν τη φορολογική τους δήλωση µε απέραντη ευτυχία στο πρόσωπό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: