«Κάτω τα χέρια» από το Ιντερνετ λένε Google και Facebook
Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου
Οι δύο ισχυρότεροι εκπρόσωποι της διαδικτυακής επιχειρηματικής ελίτ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και ο Ερικ Σμιντ της Google, ήταν κατηγορηματικοί στις τοποθετήσεις τους. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές στην προσπάθειά τους να θεσπίσουν κανόνες λειτουργίας στο Ιντερνετ, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να βλάψουν σοβαρά τις βασικότερες «αρετές» του μέσου που έφερε επανάσταση στο σύγχρονο τρόπο ζωής.
Παρά τις φιλόδοξες προθέσεις του Νικολά Σαρκοζί, η σύνοδος e-G8 για το μέλλον του Διαδικτύου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τα ασαφή συμπεράσματα και τις ελάχιστες συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις της διήμερης εκδήλωσης, που καθιστούν κάτι περισσότερο από εμφανή τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις εθνικές αρχές και τη βιομηχανία του Ιντερνετ.
Ωστόσο, το μήνυμα που παρέδωσε η ολιγομελής επιτροπή του κλάδου στη σύνοδο των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη στη Ντοβίλ της Γαλλίας ήταν σαφές: «Κάτω τα χέρια» από το Ιντερνετ.
Οι επικεφαλής του Facebook και της Google κατάφεραν να κλέψουν τα φώτα της δημοσιότητας από τους 1.500 κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου που έλαβαν μέρος στη σύνοδο. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι ο μόλις 27 ετών Ζούκερμπεργκ έτυχε υποδοχής ροκ σταρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, με τους συμμετέχοντες να εξαίρουν το ρόλο της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης στις πρόσφατες εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο. Ο οποίος αποτελεί και χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολλών «γκρίζων ζωνών» που αφορούν το Ιντερνετ.
Πώς μπορεί να ευαγγελίζεσαι την απόλυτη ελευθερία, όταν συλλέγεις και διαχειρίζεσαι τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, ήταν ένα από τα πολλά ερωτήματα, στο οποίο ο δημιουργός του Facebook δεν είχε απάντηση. «Είναι δύσκολο να καταφέρεις το ένα χωρίς το άλλο? Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τα πράγματα που μας αρέσουν στο Ιντερνετ και να ελέγχουμε άλλα που δεν μας αρέσουν», υποστήριξε. Από την πλευρά του, ο πιο πεπειραμένος Ερικ Σμιντ ήταν πιο κατηγορηματικός. «Η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις, οπότε δεν μπορούν να νομοθετούν αν πρώτα δεν κατανοήσουν τις συνέπειες», ανέφερε στην τοποθέτησή του.
Δικαιώματα
Το πλέον φλέγον θέμα της συνόδου ήταν, ωστόσο, αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων στο Διαδίκτυο, στο οποίο υπήρξε διάσταση απόψεων ακόμη και ανάμεσα στους εκπροσώπους της διαδικτυακής αγοράς.
Ο Γάλλος πρόεδρος, που θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς πολέμιους της online πειρατείας εξαιτίας της ιδιαίτερα αυστηρής γαλλικής νομοθεσίας, υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι τα δικαιώματα των δημιουργών πρέπει να γίνονται απόλυτα σεβαστά. Κι επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις οφείλουν να θεσπίσουν κανόνες λειτουργίας προκειμένου να περιορίσουν τις υπερβολές και τις καταχρήσεις που παρατηρούνται στην online κοινότητα.
Αν υπήρξε ένας κοινός παρονομαστής στη σύνοδο, ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, αυτός δεν ήταν άλλος από την προώθηση της online επιχειρηματικότητας και της μεγάλης συμβολής του Διαδικτύου στην παγκόσμια οικονομία. Όπως επίσης και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Ακόμη κι αν είναι προφανές ότι τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται από διαφορετικό πρίσμα.
ΧΑΚΕΡ
Αισθητή παρουσία αν και... ακάλεστοι
Επίθεση χάκερ δέχθηκαν οι ηλεκτρονικές υποδομές της συνόδου e-G8 για το μέλλον του Διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι υπό την αιγίδα του Νικολά Σαρκοζί.Οι ηλεκτρονικοί εισβολείς «επιτέθηκαν» στις υπηρεσίες παροχής ασύρματου Ιντερνετ προς τους συμμετέχοντες και τους εκπροσώπους του Τύπου που κάλυπταν την εκδήλωση, προκαλώντας ένα μικρό κομφούζιο στη διοργάνωση. Επιπλέον προκάλεσαν προβλήματα στην υπηρεσία αναμετάδοσης βίντεο που είχε εγκατασταθεί στο χώρο της εκδήλωσης, αλλά δεν κατόρθωσαν να διακόψουν την πρόσβαση στο Ιντερνετ.
Αγνωστο παραμένει ποιοι κρύβονταν πίσω από τις επιθέσεις, καθώς πολλές οργανώσεις ακτιβιστών που «φωτογραφήθηκαν» ως υπαίτιοι αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου βρέθηκε αντιμέτωπη με τις επικρίσεις πολλών οργανώσεων για τα «ψηφιακά δικαιώματα» των χρηστών. Που κατήγγειλαν ότι είναι αδιανόητο να συζητείται το μέλλον του Διαδικτύου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς να δίνεται βήμα σε αυτούς που συνιστούν τη μεγαλύτερη δύναμη του μέσου: Τους απλούς χρήστες...
* 1.500 κορυφαία στελέχη του κλάδου μετείχαν στο e-G8
* 2 δισ. άνθρωποι ο εκτιμώμενος αριθμός των χρηστών του Ιντερνετ παγκοσμίως
* Το 20% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης την τελευταία πενταετία αποδίδεται στο Ιντερνετ
* 1,67τρισ. δολάρια η αξία της online αγοράς το 2009 (2,9% του συνολικού ΑΕΠ)
* 2,6 online θέσεις εργασίας δημιουργούνται για κάθε θέση εργασίας που «καταστρέφεται» εξαιτίας του Ιντερνετ
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου