"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πόδια και ψυχή από ατσάλι

Toυ Μερκ.

ΤΟ 'ΠΕ και το 'κανε ο Ντιν (από το Κωνστα-ντίν) Καρνάζης, πετυχημένος δικηγόρος κι επιχειρηματίας από το Λος Αντζελες, γεννημένος πριν από 48 χρόνια στο Ινγκλγουντ (Καλιφόρνια) από Ελληνες μετανάστες.

Ηθελε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στον πλανήτη που θα διήνυε, με τα πόδια, τα 4.639 χλμ. που χωρίζουν τη Δυτική από την αμερικανική Ανατολική Ακτή σε ακριβώς 74 ημέρες. Και τα κατάφερε.

Ούτε ο «Forrest Gump» να ήταν! Με τη διαφορά ότι ο Τομ Χανκς υποτίθεται πως είχε τρέξει, μπρος-πίσω, από τη μία Ακτή στην άλλη ασταμάτητα, επί τρία συνεχόμενα χρόνια για τις ανάγκες τις ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας. Ενώ ο Καρνάζης εμπνεύστηκε το «Race Across America» με σκοπό ν' αφυπνίσει τους Αμερικανούς (κυρίως το ένα στα τρία παιδιά, επικίνδυνα oversize) κατά της παχυσαρκίας και υπέρ μιας καλύτερης, περισσότερο υγιεινής ζωής.

Προσοχή όμως: τέτοιο τόλμημα δεν μπορεί να το επιχειρήσει ο οποιοσδήποτε. Ισως ούτε κι ο ίδιος να τα κατάφερνε εάν δεν ήταν ήδη γνωστός ως «Ultra-Marathon man»: ως υπερ-μαραθωνοδρόμος είχε στην πλάτη του 50 μαραθώνιους σε 50 μέρες, μία ανάβαση, στα 11 του, του όρους «Whitney» (4.421 μέτρα), μία του «Grand Canyon», μία της «Death Valley», της κοιλάδας του θανάτου όπου πράγματι, λόγω των θερμοκρασιών που ξεπερνούσαν τους 50ο Κελσίου, κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, κι άλλη μία στο Νότιο Πόλο, εκείνη τη φορά με -30ο.

Εβδομήντα τέσσερις εξουθενωτικές μέρες, από τις 25 Φεβρουαρίου έως τα ξημερώματα της  Τρίτης 10 Μαϊου κι από την Καλιφόρνια έως τη Νέα Υόρκη μέσω 13 Πολιτειών: Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Τέξας, Οκλαχόμα, Κάνσας, Μισούρι, Ιλινόις, Ιντιάνα, Οχάιο, Πενσιλβάνια, Μέριλαντ, Ντελαγουέαρ και Νιου Τζέρσι, όπου συγκέντρωσε 177.865 δολάρια για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Healthy Kids».

Τέσσερις χιλιάδες 639 χιλιόμετρα με τα πόδια, για τα οποία ο Ντιν Καρνάζης χρειάστηκε 54 ζευγάρια παπούτσια, 65 με 80 χλμ. την ημέρα, 13 με 15 ώρες τρέξιμο, 22,5 λίτρα υγρών (συνολικά 1.800), 40 κιλά γιαούρτι, 9 μήνες ειδικής, αλλά και διατροφικής (χωρίς πίτσες, γλυκά ή άμυλο) προετοιμασίας. Ενα camper για να ξεκουράζεται μερικές ώρες της ημέρας, 11 μεγαλουπόλεις (Λος Αντζελες, Φίνιξ, Αλμπουκέρκη, Ουιτσιτά, Σεντ Λιούις, Ιντιανάπολις, Ντεϊτόνα, Πίτσμπουργκ, Ουάσιγκτον, Φιλαντέλφια και Τρέντον), πριν από τη θριαμβευτική είσοδο στα τηλεοπτικά στούντιο της WABC, στη Νέα Υόρκη, όπου είχε υποσχεθεί να βρίσκεται στις 10 Μαΐου καλεσμένος του «Live! With Regis and Kelly».

«Τρέξε όποτε μπορείς, περπάτα όταν πρέπει, να σέρνεσαι εάν χρειαστεί, αλλά μην τα παρατήσεις ποτέ», είναι το μότο του και σήμα κατατεθέν του «Ultramarathon Man», best seller μεταφρασμένο σε 11 γλώσσες, που προηγήθηκε του «Run!», μιας ακόμη τεράστιας εκδοτικής του επιτυχίας.

«...Και να μην ξεχνάς ποτέ πως κάποτε η παχυσαρκία λίγο έλειψε να με σκοτώσει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: