"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελληνας ο καλύτερος ερευνητής σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2011

Ο καλύτερος νέος ερευνητής παγκοσμίως (Best Young Researcher) για το 2011 είναι Ελληνας και ψηφίστηκε από δεκάδες ερευνητές ξένων πανεπιστημίων, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου μηχανικής που έγινε πριν από έναν μήνα στην Πράγα.

Ο 29χρονος Χρήστος Τσαλίκης, απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, αναδείχθηκε ο καλύτερος ερευνητής για εργασία του πάνω στον σχεδιασμό μεταλλικών κατασκευών που συμπεριφέρονται με τη μέγιστη δυνατή αντοχή σε μία πυρκαγιά.

Η απονομή του βραβείου έγινε μετά το τέλος των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου Integrated Fire Engineering and Response και η βράβευση αυτή τον χαροποίησε ιδιαίτερα.

Η ερευνητική εργασία που παρουσίασε στο συνέδριο κέρδισε τις εντυπώσεις των συναδέλφων του από πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Κίνας, της Σιγκαπούρης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αλλού, για την υψηλή ποιότητα, την επιστημονική πληρότητα και την καινοτομία της.

Η μελέτη του, εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην αντοχή των κτιρίων σε περίπτωση πυρκαγιάς, ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός νέου κατασκευαστικού κανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σε ό,τι αφορά την πυροπροστασία στη δόμηση.

Ο Χρ. Τσαλίκης κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί -με βάση τις θεωρίες της μηχανικής- τη συμπεριφορά των μεταλλικών κατασκευών στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ώστε αυτές να αντέχουν πολύ περισσότερο χρόνο και να κοστίζουν λιγότερο.

«Η δόμηση εξ ολοκλήρου με μεταλλικές κατασκευές χάλυβα, αν και ανθεκτική, έχει υψηλό κόστος. Στη συγκεκριμένη μελέτη γίνεται ευέλικτη χρήση του υλικού, ώστε να πέφτει το κόστος και ταυτόχρονα να διπλασιάζεται ο χρόνος αντοχής της κατασκευής, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενοίκους να εγκαταλείψουν το κτίριο ή στην Πυροσβεστική να εκτελέσει το έργο της», δήλωσε ο ερευνητής.

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την πυροπροστασία στις κατασκευές βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, σε αντίθεση με αυτούς που αφορούν άλλες καταστροφές, όπως σεισμούς και πλημμύρες, και έτσι η συγκεκριμένη έρευνα προσφέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα για τους μηχανικούς των χωρών της ΕΕ.

Χρήστος Τσαλίκης
«Τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να συγκριθούν με ξένα πανεπιστήμια»
Ο Χρ. Τσαλίκης είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Λονδίνου πάνω σε θέματα μεταλλικών κατασκευών. Το τελευταίο διάστημα εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, ως υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος, ενώ η εργασία που παρουσίασε εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη των καθηγητών Χ. Μπανιώπουλου, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, και Ε. Κολτσάκη.

«Δεν ξέρω ακόμη πώς και πού θα συνεχίσω την ερευνητική μου δραστηριότητα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν άρτια επιστημονική γνώση και μπορούν να συγκριθούν με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ωστόσο, λείπει η οργάνωση και η χρηματοδότηση. Για τους διδάκτορες του εξωτερικού είναι αυτονόητη η συμμετοχή σε προγράμματα και διεθνή συνέδρια. Σε αυτό τον τομέα τα ελληνικά πανεπιστήμια μοιάζουν περισσότερο με αυτά των Βαλκανίων», είπε.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: