"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


100 δισ. € το χρόνο καίγονται στο μποτιλιάρισμα !

Σπατάλη καυσίμων, που -σε αξία- ισοδυναμεί με σχεδόν το ένα τρίτο του ενοποιημένου ελληνικού χρέους, καταγράφεται κάθε χρόνο στις χώρες της Ε.Ε., εξαιτίας των μποτιλιαρισμάτων στους δρόμους των μεγαλουπόλεων και όχι μόνο.

Το «χαμένο» ποσόν υπολογίζεται σε 100 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν από το βήμα του 4ου Συνεδρίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου, το θέμα της μετακίνησης στα αστικά κέντρα αποτελεί πονοκέφαλο για πολλές κυβερνήσεις στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, σχεδόν 2 στους 3 (66%) Ευρωπαίους πολίτες ζουν σε αστικές περιοχές, με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, οι οποίοι και μοιράζονται καθημερινά στις μετακινήσεις τους τις ίδιες υποδομές.

Στο μεταξύ, η λεγόμενη αστική κινητικότητα ευθύνεται για το 40% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από τις οδικές μεταφορές και μέχρι το 70% των άλλων ρύπων που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων.

Μέσα σε αυτό το «φόντο» οι εισηγητές επισήμαναν την ανάγκη αύξησης της χρήσης δημόσιων συγκοινωνιών και αναδιοργάνωσης του συστήματος αστικών μεταφορών, ενώ παρουσιάστηκαν και κάποιες προτάσεις για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στις πόλεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: