"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Αμφιβόλου ποιότητας» ύδατα σε 117 κολυμβητικές ακτές στην Ελλάδα

ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ


Συνολικά 117 κολυµβητικές ακτές µπαίνουν σε… «καραντίνα» σύµφωνα µε τα µικροβιολογικά και φυσικοχηµικά αποτελέσµατα που δηµοσιοποίησε σε έκθεση της η Ειδική Γραµµατεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου αξιολογούνται τα νερά κολύµβησης της χώρας για την περίοδο 2007-2010.

Μολονότι συγκριτικά το πόρισµα παραµένει ιδιαίτερα θετικό για τη χώρας µας, καθώς σχεδόν το 95% του δείγµατος κρίνεται ως «εξαιρετικής ποιότητας», το 0,09% χαρακτηρίζεται από «ανεπαρκή ποιότητα» µε απαίτηση για τη λήψη κατάλληλων διαχειριστικών µέτρων για την πρόληψη, µείωση ή εξάλειψη των αιτιών της ρύπανσης, ενώ το 2,78% των κολυµβητικών ακτών εντάσσεται στην κατηγορία «Καλή», το 0,28% «Επαρκής» και το 2,27% σε «συµµόρφωση µε τις υποχρεωτικές τιµές της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ για τα Escherichia coli και µε τις πιο αυστηρές ενδεικτικές τιµές για τους Intestinal enterococci και τα Esherichia coli».

Συνολικά στο πρόγραµµα παρακολούθησης του έτους 2010 εντάσσονται 2.155 σηµεία σε παράκτια ύδατα, εκ των οποίων τα 48 αφορούν νέες θέσεις σε σχέση µε τις θέσεις του προγράµµατος παρακολούθησης του έτους 2009 και 6 σηµεία σε εσωτερικά ύδατα και ειδικότερα λίµνες. 

Οι ποιοτικές παράµετροι που ελέγχθηκαν, επιλέχθηκαν σύµφωνα µε τα αναφερόµενα στην Οδηγία 20006/7/ΕΚ και οµαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες: 

Μικροβιολογικές (ολικά κολοβακτηρίδια, Escherichia coli και Intestinal enterococci, που αναλύθηκαν σύµφωνα µε τις εργαστηριακές µεθόδους που περιγράφονται στο Παράρτηµα Ι της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ) και Φυσικοχηµικές (χρώµα, πετρελαιοειδή, πίσσες, φαινόλες, φύκια, τσούχτρες και επιπλέοντα υλικά).

Λόγω της καθυστερηµένης έναρξης του προγράµµατος που είχαν ως συνέπεια την απουσία µετρήσεων για το µήνα Ιούνιο και προκειµένου να εξασφαλισθεί η πλήρης και αντιπροσωπευτική εικόνα της ποιοτικής κατάστασης των υδάτων, µε στατιστικά επαρκούς δείγµατος για κάθε θέση, λήφθηκαν από κάθε σταθµό παρακολούθησης συνολικά 10 δείγµατα (ένα δείγµα τον Ιούλιο και τρία δείγµατα ανά µήνα για τους µήνες Αύγουστο, Σεπτέµβριο και Οκτώβριο), υπερκαλύπτοντας την απαίτηση της Οδηγίας 2007/6/ΕΚ για ελάχιστο αριθµό δειγµάτων ανά θέση, ίσο µε 6 (ένα δείγµα πριν την έναρξη της κολυµβητικής περιόδου συν ένα δείγµα κάθε µήνα της κολυµβητικής περιόδου).

Στην Ελλάδα τα κολυµβητικά ύδατα που παρακολουθούνται και που βρίσκονται εντός των εσωτερικών υδάτων είναι πολύ λίγα σε σύγκριση µε το µεγάλο πλήθος των παράκτιων υδάτων. Από το 2006 έως και το 2010, έξι σηµεία παρακολουθούνται σε εσωτερικά ύδατα. Από τα αποτελέσµατα του προγράµµατος παρακολούθησης του 2010 τέσσερα σηµεία (λίµνη Βουλιαγµένης) αξιολογήθηκαν ως «εξαιρετικής ποιότητας» και δύο σηµεία (λίµνη Βεργότιδας) ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Το 85% των αστικών λυµάτων από 120
Μεσογειακές πόλεις καταλήγει στη θάλασσα
Η Ελλάδα έχει 16.000 χιλιόµετρα ακτών. Το 60% του πληθυσµού της Ελλάδας κατοικεί στις ακτές, ενώ το 90% των τουριστικών επενδύσεων βρίσκονται σε παράκτιες ζώνες.Αν δούµε το πρόβληµα συγκριτικά µε την υπόλοιπη Ευρώπη, ο πληθυσµός που ζει παράκτια, το 2025 θα φτάσει τα 200.000.000 µε έναν αριθµό τουριστών 380-760 εκατοµµύρια. Τα νούµερα πράγµατι προκαλούν, αν όχι δέος, τουλάχιστον σκεπτικισµό για το µέλλον της παράκτιας ζώνης. Εχει υπολογισθεί, ότι το 85% των αστικών λυµάτων από 120 παράκτιες Μεσογειακές πόλεις, πέφτουν στη θάλασσα χωρίς προηγούµενη επεξεργασία.

Ενώ, όπως αναφέρει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, εάν προσθέσουµε τους 12.000 τόνους φαινολών, 60.000 τόνους χηµικών αποβλήτων, 100 τόνων υδραργύρου, 3.800 τόνων µολύβδου, 2.400 τόνους χρωµίου, 21.000 τόνους ψευδαργύρου έχουµε µία πλήρη εικόνα ρύπανσης της λεκάνης της Μεσογείου από ανθρώπινες δραστηριότητες. Κάθε χρόνο, 120.000 τόνοι πετρελαίου φθάνουν στη Μεσόγειο θάλασσα. Υπολογίζεται ότι το 1/8 έως το 1/4, της παγκόσµιας ρύπανσης οικοσυστήµατος από πετρελαιοειδή, πλήττει τη Μεσόγειο. Η ρύπανση όχι µόνο να δηµιουργεί προβλήµατα ως προς την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων, αλλά να προκαλεί και ανεπανόρθωτη ζηµιά στα οικοσυστήµατα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία και δηµιουργώντας τροµερές συνέπειες για το µέλλον ολόκληρων ειδών.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: