"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα αγκάθια στον δρόµο της "φαβορί" Λαγκάρντ για το Δ.Ν.Τ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ µε τη ∆ικαιοσύνη που αντιµετωπίζει η γαλλίδα υπουργός Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ στο πλαίσιο της υπόθεσης Μπερνάρ Ταπί – Κρεντί Λιονέ ενδέχεται να της κλείσουν τον δρόµο προς την ηγεσία του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου.

Η εν λόγω υπόθεση είχε κλείσει προς το συµφέρον του Ταπί, επιχειρηµατία και φίλου του προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Το ιδιωτικό διαιτητικό δικαστήριο, στο οποίο ανατέθηκε η διένεξη ανάµεσα στον επιχειρηµατία και την τράπεζα έπειτα από παρέµβαση του προεδρικού µεγάρου καταδίκασε στις 11 Ιουλίου 2008 το κονσόρτσιουµ CDR, στο οποίο είχε ανατεθεί η εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, να καταβάλει στον Ταπί 285 εκατ. ευρώ (χωρίς τους τόκους), από τα οποία τα 45 εκατ. για ηθική βλάβη.

Τον Απρίλιο έπειτα από προσφυγή βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόµµατος, ο εισαγγελέας Εφετών Ζαν-Λουί Ναντάλ αποφάσισε στις 10 Μαΐου να διαβιβάσει το φάκελο στο Cour de Justice de la Republique (CJR), το ειδικό δικαστήριο που είναι αρµόδιο να δικάζει τα µέλη της κυβέρνησης για τα αδικήµατα που διαπράττουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το εν λόγω δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί µέσα στον µήνα αν υπάρχει λόγος για να αρχίσει έρευνα «για πράξεις κατάχρησης εξουσίας που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ υπό την ιδιότητά της ως υπουργού Οικονοµίας, Οικονοµικών και Βιοµηχανίας», καθώς η υπουργός είχε αρνηθεί επανειληµµένως να ακολουθήσει τη γνωµοδότηση των υπηρεσιών της που προστάτευαν τα συµφέροντα του κράτους. Ο εισαγγελέας υπογραµµίζει πως υπάρχουν «πολλοί λόγοι για να υποπτευθεί κανείς την κανονικότητα, ακόµη και τη νοµιµότητα της επίµαχης διευθέτησης µε διαιτησία». Την υποψία συµµερίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύµφωνα µε εµπιστευτική έκθεση µε ηµεροµηνία 27 Οκτωβρίου που δηµοσιεύθηκε την Τετάρτη από την εβδοµαδιαία εφηµερίδα «Κανάρ Ανσενέ».

Η Λαγκάρντ εµπλέκεται και σε µια άλλη υπόθεση. Στα τέλη Απριλίου, η υπουργός επισήµαινε στη «δήλωση συµφερόντων», την οποία απαιτείται πλέον να κάνουν όλα τα µέλη της κυβέρνησης, ότι επένδυσε σε µια µικρή εταιρεία, την Applicatour, για να µειώσει τη φορολογία επί της περιουσίας της. Παρέλειψε όµως να διευκρινίσει ότι αυτή η εταιρεία προγραµµάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών διευθύνεται από τον γιο του επικεφαλής της Oseo, της δηµόσιας τράπεζας των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, η οποία βρίσκεται υπό την κηδεµονία του υπουργείου Οικονοµικών.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: