ΚΑΜΙΑ ασφαλιστική κάλυψη σε οδηγούς που έχουν καταναλώσει αλκοολ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ
Βαρύ όχι μόνο για το κεφάλι αλλά και για την τσέπη αποδεικνύεται το αλκοόλ, καθώς ο οδηγός που εμπλέκεται σε τροχαίο είναι υποχρεωμένος να καταβάλει αποζημιώσεις για τραυματισμούς, νοσήλια, υλικές ζημιές κ.λπ. χωρίς καμία ασφαλιστική βοήθεια και κάλυψη, έστω κι αν έχει πιει μικροποσότητες, λίγο πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.
Αυστηροποιώντας τη στάση της απέναντι σε όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, η δικαιοσύνη έκρινε υπαίτιο τροχαίου ατυχήματος οδηγό στον οποίο διαπιστώθηκαν ενδείξεις μέθης (0,41 mgr/l εκπνεόμενου αέρα), και παρόλο που κινούνταν με ταχύτητα μόλις 37 χλμ. την ώρα, τον υποχρέωσε να καταβάλει αποζημίωση 165.000 ευρώ σε τραυματία μοτοσικλετιστή.
Ο Αρειος Πάγος, επικυρώνοντας την ευθύνη του οδηγού που είχε πιει αλλά και την απαλλαγή της ασφαλιστικής του εταιρείας, σημείωσε ότι κάποιος θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν εντοπίζονται πάνω από 0,5 γρ. ανά λίτρο στο αίμα του (με τη μέθοδο της αιμοληψίας) ή πάνω από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (με αλκοολόμετρο).
Παράλληλα, ο ΑΠ δέχθηκε ότι η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να απαλλαγεί από την κάλυψη του υπαίτιου οδηγού με απλή αναφορά στον σχετικό όρο για την οδήγηση σε κατάσταση μέθης, με την έννοια ότι δικαιούται να στραφεί κατά του ασφαλισμένου σε αυτήν οδηγού και να αξιώσει την καταβολή οποιουδήποτε ποσού χρειάζεται ως αποζημίωση.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αφορούσε τροχαίο που συνέβη στην Κρήτη πριν από 6 χρόνια, όπου ο προπορευόμενος οδηγός, που κινούνταν κανονικά με 37 χλμ. την ώρα, είδε να έρχεται πίσω του μοτοσικλέτα με 39 χλμ. την ώρα. Βγάζοντας φλας, ο οδηγός κινήθηκε λίγο προς τα δεξιά για να μπει στη βοηθητική λωρίδα και να της παραχωρήσει χώρο να περάσει χωρίς να χρειαστεί να παραβιάσει ο μοτοσικλετιστής τη διαχωριστική γραμμή (και να μπει στο αντίθετο ρεύμα).
Ομως, την ώρα που προσπερνούσε η μοτοσικλέτα, το προπορευόμενο ΙΧ χτύπησε αιφνιδιαστικά σε μαντρότοιχο στο δεξί μπροστινό άκρο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να πλαγιολισθήσει παρασύροντας τη μοτοσικλέτα που καταστράφηκε, ενώ ο μοτοσικλετιστής τραυματίστηκε σοβαρά. Στον οδηγό του ΙΧ ανιχνεύθηκε αλκοόλ 0,41 mgr/l μία ώρα μετά το τροχαίο.
Κρίθηκε ως εκ τούτου ότι βρισκόταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος, αν ληφθεί υπόψη ότι η αλκοόλη ελαττώθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε.
Αρειος Πάγος
Κρίσιμος ο χρόνος μέτρησης
Ο Αρειος Πάγος τονίζει ότι είναι κρίσιμο να εντοπίζεται επακριβώς και ο χρόνος μέτρησης της ποσότητας του αλκοόλ, καθώς σύμφωνα με τα πορίσματα της τοξικολογίας η απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό ολοκληρώνεται σε διάστημα 45 λεπτών έως 3 ωρών από την κατανάλωση και οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο αίμα ανιχνεύονται 45 έως 90 λεπτά μετά το τέλος της κατανάλωσης.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΘΝΟΣ,
ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου