"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


WIKILEAKS: Ελληνες Μαυρογιαλούροι πίεζαν για γαλάζιες σηµαίες

Για... εκπτώσεις στακριτήρια απόκτησης γαλάζιας σηµαίας έπειτα από πιέσεις πολιτικών έτσι ώστε η Ελλάδα να βραβεύεται µε περισσότερες, φέρεται να κάνει λόγο ο επικεφαλήςτης HELMEPA (Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) Δηµήτρης Μητσάτσος σε τηλεγράφηµα που διέρρευσε στο Wikileaks.

ΣΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ έγγραφο 08Athens1411 που εστάλη στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ τον Οκτώβριο του 2008 περιγράφεται η ανταλλαγή απόψεων που είχε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντ. Σπέκχαρντ µε εκπροσώπους µη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο πλαίσιο γεύµατος που τους παρέθεσεστις 23 Σεπτεµβρίου του 2008. Στο έγγραφο, ο επικεφαλής της οργάνωσης HELMEPA Δηµήτρης Μητσάτσος φέρεται να είπε ότι οι έλληνες πολιτικοί, «που σε πολλές περιπτώσεις έχουν τα δικά τουςαντικρουόµενα συµφέροντα στον τουρισµό, πιέζουν διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις – ανάµεσά τους και την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης – να µειώσουν τον αριθµό των περιβαλλοντικών κριτηρίων για τις ακτές και τις µαρίνες». Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, όπως αναφέρει το έγγραφο, 430 ακτές της Ελλάδας (σ.σ. το 2009) να βραβευθούν µε γαλάζιες σηµαίες. Ετσι η χώρα µας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ανάµεσα σε 40, επίτευγµα που εν µέρει οφείλεται «στα µειωµένα κριτήρια για την απόκτηση γαλάζιας σηµαίας».

Χθες πάντως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ο συντονιστής στην Ελλάδατου διεθνούς προγράµµατος βράβευσης ακτών, ανακοίνωσε ότι 387 ελληνικές παραλίες – 34 λιγότερες σεσύγκριση µε πέρυσι – βραβεύτηκαν φέτος µε τη γαλάζια σηµαία, σύµβολο ποιότητας και οργάνωσης των ακτών.

Με τις 387 γαλάζιες σηµαίες η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη δεύτερη θέση στον κόσµο ανάµεσα σε 41 χώρες. Την πρωτιά διατηρεί η Ισπανία µε 511 βραβευµένες παραλίες, τρίτη είναι η Γαλλία µε 337 και τέταρτη η Τουρκία µε 324. Οσον αφορά τις ελληνικές µαρίνες βραβεύονται 9, όπως και πέρυσι.

Ενας από τους κύριους λόγους για τη µείωση του αριθµού βραβευµένων ακτών είναι ότι φέτος το πρόγραµµα δέχθηκε λιγότερες αιτήσεις από ελληνικούς δήµους. Οπως εκτιµούν στελέχη της ΕλληνικήςΕταιρείας Προστασίας της Φύσης, αυτό ίσως οφείλεται στις συνενώσεις δήµων µε τον «Καλλικράτη» καιτη µεταφορά αρµοδιοτήτων.

Στην πρώτη τριάδα µε τις περισσότερες γαλάζιες σηµαίες στις παραλίες τους είναι οι νοµοί Λασιθίου, Δωδεκανήσων και Κέρκυρας µε 40, 37 και 33 σηµαίες αντίστοιχα. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: