"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δίωξη για δύο κακουργήµατα για τις συµβάσεις ΟΠΑΠ - Ιντραλότ / Διώκεται και ο Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ για δύο κακουργήµατα ασκήθηκε χθες από τους εισαγγελείς του οικονοµικού εγκλήµατος σχετικά µε τις συµβάσεις για την προµήθεια πληροφοριακών συστηµάτων, οι οποίες υπεγράφησαν τηνπερίοδο 2005-2007 µεταξύ ΟΠΑΠ και Ιντραλότ.  

Με βάση τη δίωξη, το αδίκηµα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση αποδίδεται στα πρώην στελέχη της διοίκησης του ΟΠΑΠ Σωτήρη Κωστάκο και Βασίλη Νειάδα, ενώ ως ηθικοί αυτουργοί της πράξης κατηγορούνται ο πρόεδρος και τα µέλητου ∆.Σ. της εταιρείας Ιντραλότ Σωκράτης Κόκκαλης, Κώστας Αντωνόπουλος και Ανδρέας Παπούλιας.

Οι εισαγγελείς συνεκτιµώντας τα αποδεικτικά στοιχεία της προκαταρκτικής εξέτασης έβαλαν στο αρχείο τη δικογραφία για τους καθηγητές Κωνσταντίνο Μουζάκη και ∆ρακούλη Μαρτάκο. Για έναν ακόµη ύποπτο, τον πρώην πρόεδροτου ΟΠΑΠ Χρ. Χατζηεµµανουήλ, η δικογραφία διαχωρίστηκε και ηεισαγγελική έρευνα συνεχίζεται προκειµένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται ή όχι εις βάρος του κάποιο αδίκηµα.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία τη δικογραφίας, ο ΟΠΑΠ είχε προκηρύξει διεθνή διαγωνισµόγια την προµήθειαπληροφοριακού συστήµατος και τεχνολογικού εξοπλισµού. Ο διαγωνισµός διήρκεσε 18 µήνες και εκτός από την Ιντραλότ είχαν υποβάλειπροσφορές άλλες δύο εταιρείες, που είχανκριθεί τεχνικά ισοδύναµες. Η µία µάλιστα από αυτές ήταν η θυγατρική του ΟΠΑΠ Glory Technology, συµφερόντων του κύπριου επιχειρηµατία Νάσου Κτωρίδη, η οποία είχε καταθέσει και µηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση στην Εισαγγελία της Αθήνας. Το 2003 ο ΟΠΑΠ εξαγόρασε το 20% της εν λόγω εταιρείας προκειµένου να προσφέρει τις τεχνολογικέςυπηρεσίες της ως προς το «Πάµε Στοίχηµα» στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ στην Κύπρο.

Ωστόσο,λίγο πριν από τη λήξη της οικονοµικής ισχύος των προσφορών του επίµαχου διαγωνισµού παραιτήθηκαν ο πρόεδρος και ένα µέλος της Επιτροπής, µε αποτέλεσµα η διαδικασία να τιναχτεί στον αέρα.

Τότε προκρίθηκε η λύση της απευθείας ανάθεσης του έργου στην Ιντραλότ προκειµένου να αποφευχθεί µεγαλύτερη ζηµία του Οργανισµού, δεδοµένου ότι υπήρχε υποδοµή και προηγούµενη συνεργασία µε τη συγκεκριµένη εταιρεία.

Αξίζει τέλος να σηµειωθείότι σύµφωνα µε την επίµαχη σύµβαση, το κόστος υπολογίζεται σε 96 εκατοµµύρια ευρώ,ενώ υπάρχουν εκτιµήσεις – σύµφωνα µε καταγγελίες – ότι το τίµηµα ανέρχεται στα 300 εκατοµµύρια ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: