"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η οδηγός που τόλμησε να κάνει ό,τι της στερεί το Ισλαμ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσµο καιτων νέωντεχνολογιών της επικοινωνίας, η 32χρονη Μανάλ αλ-Σαρίφ θεώρησε παράλογο το γεγονός ότι στη χώρα της, τη Σαουδική Αραβία, απαγορεύεται στις γυναίκες να οδηγούν και αποφάσισε να αψηφήσει την απαγόρευση. Το αποτέλεσµα ήταν να συλληφθεί καινα αρχίσει εκστρατεία για την απελευθέρωσή της.

Μια διακήρυξη διανοουµένων για την αποφυλάκιση της Μανάλ είχε συγκεντρώσει χθες 315 υπογραφές, ενώστο facebook 14.000 άνθρωποι είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στη θαρραλέα οδηγό. Η Μανάλ, η οποία είναι ειδικός στην ασφάλεια συστηµάτων πληροφορικής και εργάζεται για την εταιρεία Aramco, συνελήφθη το Σάββατο, αφού την προηγούµενη Πέµπτη είχε οδηγήσει το αυτοκίνητό της στο Χόµπαρ (Ανατολική ΣαουδικήΑραβία) και είχε ανεβάσει στο YouTube ένα βίντεο πουτη δείχνει να οδηγεί. 

Το βίντεο είχε τραβήξει η συγγραφέας και ακτιβίστρια Ουατζίχα Χουέιντερ, η οποία την είχε συνοδεύσει σ’ αυτό το πρώτο επιτυχηµένο εγχείρηµά της. Το Σάββατο ξαναπήρε το τιµόνι, συνοδευόµενη από τον αδελφό της·και τότε τη συνέλαβε η αστυνοµία ηθών, καθώς πιθανότατα την παρακολουθούσε. Η Χουέιντερ εξήγησε πως η Μανάλ δεν πήρε αυτή την πρωτοβουλία µόνο για συµβολικούς λόγους: είναι διαζευγµένη και µητέρα ενός πεντάχρονου αγοριού, µε αποτέλεσµα οι µετακινήσεις να είναι γι’ αυτήν πραγµατική σπαζοκεφαλιά.

Η αστυνοµία την απελευθέρωσε µερικές ώρες αργότερα και τα χαράµατα της Κυριακής τη συνέλαβε ξανά πραγµατοποιώντας έφοδο στο σπίτι της και τροµοκρατώντας την οικογένειά της. Ο δικηγόρος της είπε πως απαγγέλθηκε εις βάρος της κατηγορία ότι «εξωθεί στο Ιντερνετ τις γυναίκες να οδηγήσουν» και πως θα κρατηθεί για πέντεηµέρες «για τις ανάγκες τηςέρευνας». Πάντως στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει νόµος που να απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν: η απαγόρευση βασίζεται σ’ ένα θρησκευτικό διάταγµα(φετφά).

Στο πλαίσιο της εκστρατείαςγια την απελευθέρωση της Μανάλ, ακτιβίστριες κάλεσαν τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας να διαδηλώσουν στις17 Ιουνίου στο τιµόνι των αυτοκινήτων τους. Οµως αµφιβάλλουν ότι θαυπάρξει ένα σηµαντικό κίνηµα αµφισβήτησης. 

«Στη Σαουδική Αραβία δεν υπάρχει κοινωνία των πολιτών» ώστενα επαναληφθεί το παράδειγµα της Τυνησίας ή της Αιγύπτου, λέει η Χουέιντερ. Στα µπλογκ, ακτιβιστές υπενθυµίζουν το παράδειγµα του Χάλεντ αλ-Τζιχάνι, ενός απλού καθηγητή της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από τις 11Μαρτίου, αφού δήλωσε ανοικτάσε µια δηµοσιογράφο του BBC, που του πήρε συνέντευξη σε πλατεία του Ριάντ, ότι ζει σε µια µεγάλη φυλακή. Ηταν η µέρα που επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και ο αλ-Τζιχάνι ήταν από τους ελάχιστους που µίλησαν ελεύθερα σε µια πλατεία γεµάτη πράκτορες της ασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών. Το ίδιο βράδυ ήταν άφαντος και οι προσπάθειες ακτιβιστών να τον εντοπίσουν παραµένουν άκαρπες…





Δεν υπάρχουν σχόλια: