"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Απαγόρευση του καπνίσματος σε ΠΑΡΚΑ και ΠΑΡΑΛΙΕΣ


Απο τη η Δευτέρα, το κάπνισμα σε πολλά υπαίθρια σημεία της Νέας Υόρκης εχει απαγορευθεί, με τους παραβάτες να υπόκεινται σε πρόστιμο 50 δολαρίων. Τα σημεία αυτά περιλαμβάνουν τα πάρκα της πόλης, τις παραλίες, πισίνες, ψυχαγωγικά κέντρα και άλλες εγκαταστάσεις αρμοδιότητας της υπηρεσίας Πάρκων και Ψυχαγωγίας της πόλης. Το μέτρο θα ισχύει και σε πεζόδρομους, όπως την πλατεία Τάιμς, την πλατεία Χέραλντ και τη «βόλτα» στην προκυμαία της νήσου Κόνεϊ.

Η απαγόρευση αποτελεί την τελευταία προσπάθεια του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ να προστατεύσει τους μη καπνιστές από τα δεινά του παθητικού καπνίσματος. Το 2002, ο δήμαρχος βρέθηκε στην πρωτοπορία της εκστρατείας που κατέληξε στην απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ της πόλης.

Ερευνα της υγειονομικής υπηρεσίας το 2009 έδειξε ότι 57% των μη καπνιστών ενηλίκων στη Νέα Υόρκη εμφάνιζε αυξημένα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα, λόγω της έκθεσής του στον καπνό καπνιστών. Το μέσο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 45%. Η απαγόρευση θα έχει αρχικά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με τους παραβάτες να λαμβάνουν συστάσεις, παρότι οι φύλακες των πάρκων θα έχουν τη δικαιοδοσία να επιβάλλουν χρηματικά πρόστιμα. «Δεν με ενοχλεί. Αντιλαμβάνομαι ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί προβλήματα. Θα καπνίζω κάπου αλλού από εδώ και στο εξής», λέει η 37χρονη Κιμ από τη Φλόριντα, που περπατούσε στην πλατεία Τάιμς.

«Το μέτρο είναι γελοίο. Το καταλαβαίνω σε κλειστούς χώρους, αλλά στο ύπαιθρο...», λέει η 22χρονη Ζωή Ροζάριο, που σχεδιάζει να μετακομίσει στο Μαϊάμι. «Χαίρομαι που μετακομίζω», καταλήγει η νεαρή καπνίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: