"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η.Π.Α - ΤΕΞΑΣ: Νόμιμα τα κουμπούρια στα πανεπιστήμια για τους έχοντες άδεια οπλοφορίας

ΟΣΤΙΝ, Τέξας. Οι έχοντες άδεια οπλοφορίας μπορούν από τούδε και στο εξής να παρακολουθούν τα μαθήματα χωρίς να αναγκαστούν να αποχωριστούν τα κουμπούρια τους. Η νέα νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε χθες στην πολιτειακή Γερουσία του Τέξας, επιτρέπει στους έχοντες άδεια οπλοφορίας να εισέρχονται οπλισμένοι σε πανεπιστημιακά κτίρια και τις αίθουσες διδασκαλίας. Ανάλογοι νόμοι έχουν καταψηφιστεί σε 23 πολιτείες από το 2007.

Οι υποστηρικτές του νέου νόμου πιστεύουν ότι η οπλοφορία των φοιτητών ακόμα και μέσα στα πανεπιστήμια είναι ένα απαραίτητο μέτρο αυτοάμυνας. Οι πολέμιοί του, αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ενόπλων μέσα στις πανεπιστημιακές αίθουσες δεν θα αποτρέψει την επανάληψη σκηνών σαν κι αυτές που εξελίχθηκαν στο Βιρτζίνια Τεκ, όταν ένοπλος άνοιξε αδιακρίτως πυρ εναντίον φοιτητών προκαλώντας τον θάνατο 32 ανθρώπων προτού αυτοκτονήσει.

Πολλοί ακαδημαϊκοί φοβούνται ότι η δυνατότητα μεταφοράς όπλων στις αίθουσες θα προκαλέσει όχι μόνο αύξηση της εγκληματικότητας αλλά και των αυτοκτονιών. Ολοι οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές καταψήφισαν τον νόμο, ενώ η γερουσιαστής Τζούντιθ Ζαφιρίνι, η οποία ήταν φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας το 1966 όταν ο Τσαρλς Γουίτμαν σκότωσε 12 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα, τάχθηκε με πάθος κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου. Για να δώσει μια γεύση από τα «μελλούμενα» περιέγραψε το χάος που θα επικρατήσει εάν η αστυνομία κληθεί να επέμβει και βρεθεί μπροστά σε πολλά άτομα με τραβηγμένα όπλα. Ο εισηγητής της νομοθεσίας Ρεπουμπλικανός Τζεφ Ουένγουερθ θυμίζοντας τα συμβάντα στο Βιρτζίνια Τεκ τόνισε ότι κανένα από τα θύματα δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά ήταν πρόβατα επί σφαγήν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: