"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το "νησί της προηγούµενης ηµέρας" ΑΛΛΑΖΕΙ ΖΩΝΗ ΩΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, το αποκορύφωµα ενός ταξιδιού στη Σαµόα ήταν ανέκαθεν η ευκαιρία να σταθούν σ’ένα βραχώδεςσηµείο του Ακρωτηρίου Μουλινούου, το δυτικότεροσηµείο του πλανήτη και, µε τη ∆ιεθνή Γραµµή Ηµεροµηνίας µόλις 32 χλµ. µακρύτερα, να κοιτάξουν το αύριο.

Τώρα η χώρα αυτή του Νότιου Ειρηνικού, που γιακαιρό διαφηµιζόταν ως το τελευταίο µέρος στη Γη όπου µπορεί κανείς να δει τον ήλιο να βασιλεύει, σχεδιάζει να περάσει από την άλλη πλευρά της ∆ιεθνούς Γραµµής Ηµεροµηνίας και να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσµο που θα χαιρετίζει την καινούρια ηµέρα.

Ο πρωθυπουργός της Σαµόας Τουιλαέπα Λουπεσολιάι Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι δήλωσε πως η αλλαγή είναι απαραίτητη επειδή η χώρα – που στο παρελθόν είχε εµπορικές συναλλαγές κυρίως µε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη – επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στο εµπόριο µετην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Η Σαµόα όµως βρίσκεται σήµερα 23 ώρες πίσω από τη Νέα Ζηλανδία και 21 ώρες πίσω από την Ανατολική Αυστραλία. Αυτό σηµαίνει ότι µοιράζεται µόνο τέσσερις εργάσιµες ηµέρες την εβδοµάδα µε τους µεγάλους δυτικούς γείτονές της. 

Η αλλαγή, η οποία θα λάβει χώρα τα µεσάνυχτα της 29ης ∆εκεµβρίου, θα καταστήσει «πάρα πολύ ευκολότερο και πιο βολικό» το εµπόριο µε τιςχώρες αυτές, υπογράµµισε ο Τουιλαέπα.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: