"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΥΒΑ: Το «κουβανός τουρίστας» δεν είναι πια ανέκδοτο

ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ κρυβόταν για τους Κουβανούς στις µεταρρυθµίσεις που εγκρίθηκαν στο τελευταίο συνέδριο του Κοµουνιστικού Κόµµατος της Κούβας: έπειτα από πέντε δεκαετίες απαγόρευσης, τα ταξίδια στο εξωτερικό για τουριστικούς λόγους θα επιτραπούν. 

Το διάταγµα που απαγορεύει στους Κουβανούς να φύγουν ελεύθερα από τη χώρα είναι ένα από τα πιο µισητά του καθεστώτος και είναι ακόµη πιο µισητό επειδή αποτελεί ένα από τα αποκλειστικά προνόµια της νοµενκλατούρας. ∆εκάδες διαφωνούντες είδαν να τους αρνούνται οι Αρχές την έκδοση διαβατηρίου για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που οι προνοµιούχοι του καθεστώτος βγαίνουν από τη χώρα όποτε θέλουν. 

 Η ελευθερία µετακίνησης περιλαµβάνεται στα 313 µέτρα για τη µεταρρύθµιση της οικονοµίας. «Θα µελετηθούν οι τρόποι για να επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως τουρίστες», αναφέρεται στην επίσηµη απόφαση χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτοµέρειες. Ακόµη όµως κι αυτή η λακωνική ανακοίνωση αποτελεί µια άλλη επανάσταση πενήντα χρόνια µετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο. Σήµερα ο αδελφός του Λίντερ Μάξιµο, Ραούλ, ανοίγει τα σύνορα της χώρας.

Πώς εξηγείται αυτή η στροφή; «Το µοναδικό πράγµα που δεν θα παραχωρήσει ποτέ ο Ραούλ είναι η εξουσία» εκτιµά ο κουβανός συγγραφέας Νορµπέρτο Φουέντες στην «Ρεπούµπλικα». «Για να τη διατηρήσει είναι ικανός να κατεβάσει τα τανκς στους δρόµους. Αλλά σε όλους τους άλλους τοµείς µπορούµε να τον χαρακτηρίσουµε φιλελεύθερο». 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: