"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο «υπόγειος» Αχμέτ Νταβούτογλου

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Ειλικρινά με εντυπωσιάζει η τουρκική διπλωματία με τις ανόητες προτάσεις και εισηγήσεις της, τις οποίες μάλιστα παρουσιάζει ως να πρόκειται για τη... μεγαλύτερη ανακοίνωση στην Ιστορία του κόσμου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου -ο γνωστός και ως «μηδενικά προβλήματα»- επανέλαβε την ίδια πρόταση που είχε κάνει στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη και η οποία πολύ σωστά την είχε απορρίψει: να επισκεφθούν μαζί με τον Ελληνα ομόλογό του Δημήτρη Δρούτσα τον κατεχόμενο Βορρά και τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η πρότασή του, η οποία εάν υλοποιηθεί θα οδηγήσει στην αναγνώριση του καθεστώτος των Κατεχομένων από την ελληνική κυβέρνηση, «βρίσκει ανταπόκριση στην ελληνική πλευρά». Δεν χρειάζεται να εκδώσει ανακοίνωση ο κ. Δρούτσας για να πειστούμε ότι όλα αυτά είναι μασκαραλίκια του κ. Νταβούτογλου, τα οποία γίνονται για εντυπώσεις και σε συνεργασία με τους ανθρώπους του ΟΗΕ στην Κύπρο, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην έκθεση του Μπαν Κι Μουν ως «κινήσεις καλής θελήσεως» της Τουρκίας.

Είναι με όλες αυτές τις προσυνεννοημένες -με τον ΟΗΕ και το Λονδίνο- κινήσεις εντυπωσιασμού που προσπαθούν οι Τούρκοι να βάλουν στη γωνία την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και είναι εκνευριστικό το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν μπορούν να αποκαλύψουν τα ψέματα της Τουρκίας, ούτε να πείσουν πως η προπαγάνδα και οι προτάσεις-πυροτεχνήματα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την ουσία του προβλήματος, που είναι η κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους και η εκδίωξη 200 χιλιάδων ψυχών από τις εστίες τους.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία αφήνει ανοικτό το θέμα που ανέδειξε το ακροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα για το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Το τουρκικό υπουργείο ισχυρίστηκε ότι στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών είναι και η κυριαρχία ελληνικών νησιών, για να απαντήσει ο κ. Δελαβέκουρας ότι οι τουρκικές δηλώσεις είναι «παραλήρημα ανάξιο σχολιασμού».

Για όσο διάστημα η Αθήνα υποχωρεί και η Λευκωσία προσφέρει υποχωρήσεις, η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις. Ας το καταλάβουν οι δικοί μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: