"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: «Βράζει» ξανά το Κουρδικό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

«Ασχημα πράγματα θα συμβούν στην Τουρκία με το Κουρδικό», πέταξε προχθές η πρόεδρος του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) και πρώην βουλευτής, Αϊσέλ Τουγλούκ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, την κατήγγειλε για υποκίνηση βίας και κάλεσε τους Κούρδους πολιτικούς να πάψουν να δημιουργούν ατμόσφαιρα χάους 40 μέρες πριν από τις εκλογές. Τελικά το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) αποφάσισε να πάρει μέρος με ανεξάρτητους υποψηφίους στις κάλπες της 12ης Ιουνίου και να μην προχωρήσει σε μποϊκοτάζ, όπως εισηγούνταν πολλά στελέχη του. Επιπλέον ο πρόεδρός του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καταδίκασε τη δολοφονική επίθεση στη συνοδεία του Ερντογάν στην Κασταμονή, απορρίπτοντας ωστόσο τη διασύνδεση του κόμματός του με το ΡΚΚ, όπως υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός.

Ομως οι Κούρδοι δεν κρύβουν πλέον ότι δεν τους ενδιαφέρει η Βουλή της Αγκυρας, αλλά ένα δικό τους εθνικό κοινοβούλιο.

«Δεν ξέρω αν θα οργανώσουμε τη δική μας δημοκρατία όπως οι Σύροι ή οι Αιγύπτιοι, αλλά θα το πετύχουμε, και θα την υπερασπιστούμε με κάθε κόστος», είπε χαρακτηριστικά η Τουγλούκ, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί ως «εμπρήστρια» και «προβοκατόρισσα» από τον τουρκικό Τύπο.

Ομως και ο συμπρόεδρος του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ, παρομοίασε το κουρδικό κίνημα ανυπακοής με τις εξεγέρσεις σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη. «Η υπομονή μας με την κυβέρνηση εξαντλήθηκε. Δεν τους πιστεύουμε πια ότι θα λύσουν το Κουρδικό», τόνισε και ο Ντεμιρτάς. Αυτό που εξόργισε τους Τούρκους ήταν πως η Τουγλούκ έβγαλε γλώσσα στον πρόεδρο Γκιουλ. Ο τελευταίος προέβλεψε ότι «καλά πράγματα θα συμβούν στην Τουρκία», αλλά οι εκπρόσωποι του μεγαλύτερου έθνους στον κόσμο χωρίς κράτος έχουν διαφορετική άποψη.

ΚΟΥΡΔΟΙ
Μανιφέστο ανατροπών
Το Μανιφέστο Δημοκρατικής Αυτονομίας, που επικυρώθηκε στο συνέδριο του Κογκρέσου Δημοκρατικής Κοινωνίας (ομπρέλα κουρδικών οργανώσεων), επιδιώκει ουσιαστικά τη μετατροπή της Τουρκίας σε... χαλαρή συνομοσπονδία συνιστωσών κρατών. Οι σύνεδροι μάλιστα ζήτησαν να προσαρτηθεί στο νέο τουρκικό Σύνταγμα. Πέρα από την ευρεία περιφερειακή αυτονομία (που η Αγκυρα φοβάται ότι θα οδηγήσει σε κουρδικό κράτος με δική του σημαία και γλώσσα), το BDP ζητά την κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας και ιστορικών κεμαλικών θεσμών όπως τα Συμβούλια Εθνικής Ασφαλείας, Θρησκευτικών Υποθέσεων και Ανώτατης Παιδείας. Φυσικά, ψηλά στην ατζέντα είναι το θέμα της αμνηστίας στον Οτσαλάν και της κατάργησης του ορίου 10% για τη Βουλή.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: