"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Εκλιπαρούν για ρόλο στη Μέση Ανατολή

Ρόλο, έστω και κομπάρσου, αναζητά η Τουρκία πλέον στη Μέση Ανατολή, καθώς τα μεγαλόπνοα σχέδια Νταβούτογλου αποδείχθηκαν εξαιρετικά φιλόδοξα και υπερφίαλα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσκλήθηκε από τον Αιγύπτιο ομόλογο του Νεμπίλ ελ Αραμπί να παραστεί στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, που επετεύχθη με την διαμεσολάβηση του Καΐρου.

Ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε στο Κάιρο με τους ηγέτες των δυο πλευρών Μαχμούτ Αμπάς και Χαλίτ Μεσάαλ, στους οποίους δήλωσε πρόθυμος να μεσολαβήσει, εάν κατά την πορεία προκύψει κάποιο σημείο διαφωνίας μεταξύ τους! Ασφαλώς οι δυο ηγέτες γνωρίζουν πού θα απευθυνθούν σε μια τέτοια περίπτωση. Πάντως δεν πρόκειται να ζητήσουν τη διαμεσολάβηση του κ. Νταβούτογλου που απέτυχε σε κάθε παρόμοια περίπτωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μετά το Κάιρο μετέβη στη Ρώμη για να λάβει μέρος στη σύνοδο της Ομάδας επαφής για τη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με την κ. Κλίντον. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο κ. Νταβούτογλου συζήτησε με την Αμερικανίδα ομόλογο του τις εξελίξεις στη Λιβύη και γενικότερα στη Μέση Ανατολή και κυρίως τη συνέχιση του αγώνα των δυο χωρών για την πάταξη της τρομοκρατίας.

Ασφαλώς η κ. Κλίντον γνωρίζει πολύ καλά τη διπρόσωπη στάση της Άγκυρας στο ζήτημα του Ιράν. Έζησε προσωπικά την κοροϊδία Νταβούτογλου με τη συμφωνία που έκανε για την Αρμενία. Επίσης, η πολιτική της Άγκυρας έναντι του Ισραήλ και της Συρίας δεν ικανοποιεί την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη μας πιθανολογούμε ότι η συζήτηση μεταξύ των δυο υπουργών στράφηκε κυρίως στις εξελίξεις γύρω από το Κουρδικό που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Τουρκία. Οι νοτιοανατολικές περιοχές μετατρέπονται καθημερινά σε πεδίο μάχης με θύματα και από τις δυο πλευρές. Παρόλα αυτά η Άγκυρα αρνείται την ύπαρξη Κουρδικού προβλήματος στα εδάφη της, τη στιγμή που θέλει να έχει κάποιο ρόλο στο Βόρειο Ιράκ!

Είναι άξιον απορίας πώς μια τόσο αποτυχημένη εξωτερική πολιτική καταφέρνει να επιβάλλεται στην Αθήνα. Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων που πρεσβεύει ο κ. Νταβούτογλου εφαρμόζεται μόνο έναντι της Ελλάδος. Όταν η ανικανότητα και η άγνοια της Ιστορίας συμπέσουν τότε επέρχονται πολλά δεινά για μια χώρα…

EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: