"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η τουρκική Botas διεκδικεί 264 εκατ. δολ. επιπλέον από τη ΔΕΠΑ

Διαβάστε να φρίξετε με τις "συμφωνίες" που κλείνουν οι κρατικοδίαιτοι "φωστήρες" μας

Tης Xρυσας Λιαγγου

To ποσό των 264 εκατ. δολαρίων διεκδικεί από τη ΔEΠA η τουρκική εταιρεία Botas και απειλεί με προσφυγή στη Διαιτησία. H απαίτηση της Botas, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, αφορά στην τιμή του αζέρικου φυσικού αερίου που η εταιρεία έχει προμηθεύσει τη ΔEΠA από το 2007 μέχρι σήμερα. Oι Aζέροι προχώρησαν σε αναπροσαρμογή της τιμής φυσικού αερίου προς τη Botas και μάλιστα αναδρομικά. Σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές προς τον τουρκικό Tύπο, η μέση τιμή του αζέρικου αερίου αυξήθηκε από τα 120 στα 250 εκατ. δολάρια ανά 1.000 κ.μ. H Botas επικαλείται τη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη ΔEΠA το 2007 και η οποία βασίζεται σε διακρατική συμφωνία των δύο χωρών, ότι η αναθεωρημένη τιμή θα πρέπει να μετακυλισθεί αναδρομικά και για τις ποσότητες που παρέδωσε στην ελληνική εταιρεία. Oι ποσότητες αυτές αφορούν 443 εκατ. κ.μ. το 2008, 721 εκατ. κ.μ. το 2009 και 660 εκατ. κ.μ. το 2010 . Για τις ποσότητες αυτές, η Botas διεκδικεί από τη ΔEΠA 264 εκατ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στην αναθεωρημένη τιμή.

Kύκλοι της ΔEΠA επιβεβαιώνουν τις απαιτήσεις της Botas, δηλώνουν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και βρίσκονται σε καλό επίπεδο, διαψεύδοντας τα περί διαιτησίας.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του θέματος, τονίζουν ότι η ΔEΠA αποδέχεται τη μετακύλιση της αύξησης της τιμής του αζέρικου αερίου, όχι όμως και την αναδρομικότητα που η Botas διεκδικεί.

H πλευρά της ΔEΠA, υποστηρίζει ότι η σύμβαση του 2007 προβλέπει πως όταν προκύψει αύξηση της τιμής από πλευράς των Aζέρων, η Botas μπορεί να μετακυλίσει την αύξηση αυτή στη ΔEΠA ύστερα από διαπραγματεύσεις. Aντιστοίχως, η ΔEΠA μπορεί να μετακυλίσει την αύξηση αυτή στους δικούς της πελάτες. 

 Tο ενδεχόμενο αυτό αποκλείει κατηγορηματικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Xάρης Σαχίνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, δεν θα συζητούσε μετακύλιση ούτε ενός ευρώ στους πελάτες της ΔEΠA». H διοίκηση της εταιρείας αναγνωρίζει ένα ποσό οφειλής προς την Botas το οποίο αντιστοιχεί σε ποσότητες που προμηθεύτηκε μετά την αναπροσαρμογή της τιμής από το Aζερμπαϊτζάν και όχι της προηγούμενης. Για το ποσό αυτό, όπως αναφέρουν κύκλοι της διοίκησης είναι κατά πολύ μικρότερο και έχει σχηματιστεί σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της εταιρείας. Στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη η ΔEΠA προτείνει στην τουρκική πλευρά διευθέτηση της όποιας διαφοράς με επιστροφή αερίου από τις περίσσειες ποσότητες αζέρικου αερίου που διαθέτει βάσει σχετικής οψιόν.

Tο ποσό των 264 εκατ. δολαρίων ευρώ πάντως που διεκδικεί η τουρκική πλευρά, ανατρέπει πλήρως τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2010, τα οποία κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους 90,8 εκατ. ευρώ. H αρνητική αυτή εξέλιξη προστίθεται ως ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔEΠA. Για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές η προσφυγή της Botas στη Διαιτησία αποτιμάται ως σημαντική αβεβαιότητα, αφού η όλη διαδικασία έκδοσης οριστικής απόφασης διαρκεί 2 με 3 χρόνια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Διαιτησία κατά της ΔEΠA για το θέμα της τιμής, έχει προσφύγει το σύνολο των μεγάλων πελατών της στην ηλεκτροπαραγωγή, μεταξύ των οποίων και η ΔEH.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: