"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


A Bin Laden Hunter on Four Legs (O τετράποδος "κομάντο" διώκτης του Μπιν Λαντεν)


Η ταυτότητα των Αμερικανών κομάντο που εφόρμησαν στο Αμποταμπάντ και σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Ακόμα πιο πυκνό μυστήριο περιβάλλει τον κάπως «παράταιρο» σύντροφό τους: έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για το γενναιότερο τετράποδο των ΗΠΑ. Κατά πάσα πιθανότητα είναι γερμανικό ποιμενικό ή βελγικό μαλινουά. Η δε «συμμετοχή του» στην αποστολή υποδεικνύει την εξάρτηση που έχουν πλέον οι ένοπλες δυνάμεις από τον «καλύτερο φίλο του ανθρώπου». Οι υπηρεσίες του, άλλωστε, είναι ανεκτίμητες σε μία εποχή που εκρηκτικοί μηχανισμοί προκαλούν τα δύο τρίτα των θανάτων των στρατιωτών. Τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τις βόμβες καλύτερα από οτιδήποτε.

Δεν αποκλείεται το σκυλί να μεταφέρθηκε στο κρησφύγετο του Λάντεν για την περίπτωση που ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα θα είχε προσπαθήσει να κρυφτεί σε λαγούμι ή μυστικό δωμάτιο του σπιτιού. Πιθανώς, να χρειαζόταν να καθηλώσει οποιονδήποτε προσπαθούσε να διαφύγει τα πρώτα λεπτά της επιχείρησης. Τα σκυλιά, ως γνωστόν, αναπτύσσουν ταχύτητα διπλάσια από τον άνθρωπο.

Ορισμένοι σκύλοι αρκεί να πηδήσουν πάνω στον ύποπτο για να τον ρίξουν στο έδαφος. Αλλοι εκπαιδεύονται να δαγκώνουν τον επίδοξο δραπέτη στα χέρια ή τα πόδια κρατώντας τον ακίνητο. Οπως και να έχει, όμως, είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από ένα σκυλί. Σήμερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν σε Ιράκ και Αφγανιστάν 600 σκυλιά, αριθμός που θα αυξηθεί τον ερχόμενο χρόνο. Ιδιαίτερα δημοφιλή με τους οπλίτες είναι τα λαμπραντόρ, που συνήθως προπορεύονται αρκετά μέτρα από την περίπολο ελέγχοντας τον δρόμο.

Το 2009 ο σκύλος Ρέμκο τιμήθηκε μετά θάνατον με Ασημένιο Αστρο, το ανώτατο παράσημο του Πολεμικού Ναυτικού για τη βοήθεια που παρήχε στους «συστρατιώτες του». Η εκπαίδευση των σκύλων που συμμετέχουν σε ειδικές επιχειρήσεις καλύπτεται από απόλυτη μυστικότητα.

Πέρυσι οι κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού αγόρασαν για τα σκυλιά τους τέσσερα αδιάβροχα «γιλέκα» έναντι 86.000 δολαρίων. Αυτά είναι εξοπλισμένα με κάμερα υπέρυθρων ακτίνων και διόπτρες νυχτερινής όρασης. Οι χειριστές τους μπορούν να δουν στις μικρές οθόνες τι ακριβώς βλέπει το σκυλί από απόσταση δεκάδων μέτρων και επικοινωνούν μαζί του με τη βοήθεια μεγαφώνου. Ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί πολλές ράτσες σκυλιών, αλλά τα πιο διαδεδομένα είναι τα λυκόσκυλα και τα βελγικά Μαλινουά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: