"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο κωδικός «Τζερόνιμο» εξόργισε τους Ινδιάνους

Προσβολή προς την ιστορία τους θεωρούν οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ την επιλογή του ονόματος του ήρωα τους Τζερόνιμο ως κωδικής ονομασίας για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. 

«Γιατί να μας εκπλήσσει;Το περιμέναμε», λένε οι πιο... κακόπιστοι, εκείνοι που είναι πεπεισμένοι ότι ανέκαθεν το αμερικανικό κατεστημένο θεωρούσε τον Τζερόνιμο τρομοκράτη. Ο Τζερόνιμο έδωσε άγριες μάχες τον 19ο αιώνα, προσπαθώντας να προστατεύσει τη γη, το λαό του και τον πολιτισμό του από τις επιβουλές του αμερικανικού και μεξικανικού στρατού.

Ενοχλημένες, θορυβημένες, θυμωμένες είναι οι φυλές των Ινδιάνων στις ΗΠΑ από την επιλογή του ονόματος του Τζερόνιμο, που επισήμως κανείς δεν λέει με ποια κριτήρια έγινε. Μια γενική τοποθέτηση του Πενταγώνου είναι ότι οι κωδικές ονομασίες επιλέγονται τυχαία. Ακόμα κι έτσι όμως, ακόμα κι αν δεν υπήρχε δόλος, λένε Ινδιάνοι, η ζημιά έγινε και τα στερεότυπα αναπαράγονται. Αν μη τι άλλο οι αρχές θα πρέπει να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη, επιμένουν.

Κάποιοι υποθέτουν ότι όπως ο Τζερόνιμο, έτσι και ο Οσάμα διέφευγε επί χρόνια τη σύλληψη και κατάφερε πάντα να ξεγλιστρά, οπότε το αμερικανικό Αμυνας «δανείστηκε» αυτήν την ιδιότητα. Αλλοι είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τον Οσάμα και τον Τζερόνιμο ως τρομοκράτες ενώ κάποιοι, καλόπιστοι, πιστεύουν ότι η έφοδος στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν είχε σχεδιαστεί με βάση τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές Απάτσι.

Ενδεικτικές είναι μερικές από τις τοποθετήσεις Ινδιάνων. «Για μια ακόμη φορά, οι ιθαγενείς αυτού του τόπου τοποθετούνται στην κατηγορία των τρομοκρατών», έγραψε σε επιστολή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος της φυλής Σεμινόλ της Φλόριντας, Μίτσελ Σαϊπρές. Σε δική του επιστολή, ο πρόεδρος της φυλής Απάτσι του Φορτ Σιλ, Τζεφ Χάουζερ, λέει ότι «η εξίσωση του Τζερόνιμο ή άλλης προσωπικότητας των Ινδιάνων με τον Μπιν Λάντεν, έναν κατά συρροή δολοφόνο και δειλό τρομοκράτη, είναι οδυνηρή και προσβλητική προς τη φυλή και όλους τους γηγενείς Αμερικανούς».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: