"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η µυστική ελίτ των εκτελεστών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι οι επίλεκτοιτων επιλέκτων. Εβδοµήντα εννέα στρατιωτικοί περιλαµβάνονταν στην οµάδα κρούσηςπου σκότωσε τον Οσάµα ΜπινΛάντεν, όµως στο τέλος η επιτυχία της αποστολής βασίστηκε σε 24 απ’ αυτούς, οι οποίοι κατέβηκαν από ελικόπτερα στο κρησφύγετο του αρχηγού της Αλ Κάιντα, έφτασαν ώς το υπνοδωµάτιό του και τον πυροβόλησαν από µικρή απόσταση, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθούσε τη δράση τους από την Ουάσιγκτον.

Οι άνδρες αυτοί, οι οποίοι είναι πλέον ήρωες στη χώρα τους, δεν πρόκειται να συµµετάσχουν σε παρελάσεις. Υπηρετούν στη SEAL Team Six, όπως είναι η ανεπίσηµη ονοµασία της, την έκτη οµάδατων Navy SEALS – µια µονάδα τόσο απόρρητη, ώστε ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Αµυνας δεν παραδέχονται ρητά την ύπαρξή της. Τα µέλη της έχουν κυνηγήσει εγκληµατίες στη Βοσνία, έχουν δώσει µερικές από τις πιο αιµατηρές µάχες στο Αφγανιστάν και έχουν σκοτώσει µε σφαίρες τρεις σοµαλούς πειρατές πάνω σε µια σωστική λέµβο κατά την επιχείρηση διάσωσης ενός αµερικανού οµήρου το 2009. Με λίγα λόγια,τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εµπλακεί σε µερικές από τις πιο επικίνδυνες αποστολές των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων, ωστόσο η επιδροµή που πραγµατοποιήθηκε τις πρώτες ώρες της ∆ευτέρας στο Πακιστάν ήταν αυτή που έστρεψε τους προβολείς της δηµοσιότητας στην εν λόγω µονάδα. 

Στους κόλπους του Πολεµικού Ναυτικού, τα κανονικά µέλη των SEALS είναι οργανωµένα στις Οµάδες 1 ώς 5 και 7 ώς 10. Είναι έπειτα η SEAL Team 6, η ελίτ των ελίτ. Πρώην µέλη των SEALS λένε στους «Νιου Γιορκ Τάιµς» πως ηοµάδα επελέγη για την επιδροµή κατά του Μπιν Λάντεν λόγω τηςικανότητάς της να χρησιµοποιεί µε έξυπνο τρόπο θανάσιµη ισχύ σε περίπλοκες και ασαφείς συνθήκες.

Ολα τα µέλητων SEALS περνούν χρόνια σκληρής εκπαίδευσης, στην οποία περιλαµβάνονται οι περιβόητοι έξι µήνες βασικής εκπαίδευσης στις υποβρύχιες καταστροφές στο Κορονέιντο της Καλιφόρνιας.

Στη διάρκεια της«εβδοµάδας της κόλασης», οι εκπαιδευόµενοι κοιµούνται συνολικά τέσσερις ώρες σε πεντέµισι ηµέρες, στη διάρκεια των οποίων τρέχουν, κολυµπούν σε κρύα νερά και προχωρούν έρποντας µέσα σε λάσπη χωρίς καµιά διακοπή. Περίπου το 80% των υποψηφίων δεν τα καταφέρνει. Τουλάχιστον ένας έχει χάσει τη ζωή του κατά την εκπαίδευση.

Αυτοί που τα καταφέρνουν εκπαιδεύονται ακόµη περισσότερο και µετά στέλνονται στις µονάδες του σώµατος. Αφού περάσουν αρκετά χρόνια στις απλές οµάδες των SEALS, οι υποψήφιοι της Οµάδας 6 εκπαιδεύονται να πηδούν µε αλεξίπτωτο από τα 10.000 µέτρα µε µάσκες οξυγόνου και να ανακτούν από πειρατές τον έλεγχο κρουαζιερόπλοιου στη µέση της θάλασσας. Απ’ αυτά τα µέλη των SEALS τα καταφέρνουν περίπου τα µισά.

Οι SEALS δηµιουργήθηκαν το 1962 από τον πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι ως µέσο για την επέκταση τωνµη συµβατικών πολεµικών επιχειρήσεων. Η Οµάδα Εξι δηµιουργήθηκε αργότερα ως αντίδραση στην αποτυχηµένη αποστολή για τη διάσωση των αµερικανών οµήρων στο Ιράν το 1980. Το µέγεθός της είναι απόρρητο, όµως πιστεύεται ότι περιλαµβάνει σχεδόν 300 άνδρες.

Πολλά µέλη της είναι ηλικίας γύρω στα 35, δέκα ή και περισσότερα χρόνια µεγαλύτερα από τους 20χρονους που κυριαρχούν µεταξύ των στρατιωτών των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: