"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Ο 1ος µαραθώνιος στην αποκλεισµένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας ειναι γεγονός

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προπονούνταν σε χωµατόδροµους γεµάτους λακκούβες. Προσπερνούσε τρέχοντας βοµβαρδισµένα κτίρια και σπίτια γαζωµένα µε σφαίρες. Οταν είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη του, τοΜπέιτ Χανούν, στο βόρειο τµήµα της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα µε τοΙσραήλ, ο παλαιστίνιος αυτός δροµέας µεγάλων αποστάσεων είχε αναγκαστεί να τρέχει πάνω - κάτω στο µήκους 200 µέτρων στενό δροµάκι δίπλα στο σπίτι του. Οµως οι προσπάθειές του απέδωσαν. Στις 5 Μαϊου, ο Νάντεραλ-Μάσρι κέρδισε τον πρώτο µαραθώνιο που πραγµατοποιήθηκε ποτέ στην αποκλεισµένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας. Το µήκος αυτού τουπαλαιστινιακού θύλακα στην ακτή της Μεσογείου είναι 42 χιλιόµετρα – όσο ακριβώςχρειάζεται για έναν επίσηµο µαραθώνιο.

Η κούρσα άρχισε ξηµερώµατα από το Μπέιτ Χανούν και τερµατίσθηκε στη Ράφα, στα σύνορα µε την Αίγυπτο. Την οργάνωσε η UNWRA, ο οργανισµός του ΟΗΕ που βοηθάει τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, αφενός για να προσφέρει µια ανάσα φυσιολογικής ζωής σ’ αυτό το παλαιστινιακό έδαφος που παραµένει αποκλεισµένο από το Ισραήλ, και αφετέρου για να συγκεντρωθούν κεφάλαια απόχορηγούς για τη δηµιουργία θερινών κατασκηνώσεων για 250.000 παιδιά παλαιστινίων προσφύγων (συγκεντρώθηκαν σχεδόν 700.000 ευρώ). 

Συµµετείχαν πάνω από 1.500 δροµείς - κάτοικοι της περιοχής, εργαζόµενοι σε διεθνείς οργανώσειςαρωγής και κυρίως πολλά παιδιά που έτρεξαν µικρότερες αποστάσεις, πολλά ξυπόλητα. Η συµµετοχή ήταν µεγάλη παρόλο που, όπως σχολίασε ένας θεατής, «ο κόσµος εδώ βρίσκει παράξενο το να τρέχει, συνήθως οι Παλαιστίνιοι τρέχουν µόνον όταν δέχονται αεροπορικές επιθέσεις ή φοβούνται». Οι γυναίκες συµµετείχαν τηρώντας τους ισλαµικούς ενδυµατολογικούς κανόνες – φορώντας δηλαδή µακριά πανταλόνια και µανίκια που κάλυπταν τους ώµους τους.

Ολόκληρη την απόσταση έτρεξαν µόνο εννέα αθλητές. Ο 31χρονος Νάντερ αλ-Μάσρι (ο οποίος εκπροσώπησε την Παλαιστίνη στους Ολυµπιακούς του Πεκίνου στην κούρσα των 5.000 µέτρων, προπονείται τώρα για τους Ολυµπιακούς του 2012 που θαδιεξαχθούν στο Λονδίνο, και θεωρείται ο ταχύτερος δροµέας στη Λωρίδα της Γάζας) έκανε χρόνο 2 ώρες, 42 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός είναι περίπου τρία τέταρτα της ώρας πάνω από το παγκόσµιο ρεκόρ που κατέχει ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεµπρασελασιέ (2ώρες, 3 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα).

«Είναι µεγάλη χαρά για µένα, επειδή είναι ο πρώτος µαραθώνιος που έγινε στη Γάζα, ο πρώτος στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο νικητής έχοντας γύρω του µια θάλασσα από παιδιά. 

«Εδωσε επίσης µεγάληχαρά στα παιδιά», πρόσθεσε, «έχουµε ανάγκη αυτή την κουλτούρα του αθλητισµού για τους νέους εδώ, επειδή τους δίνει ένα αίσθηµα ατοµικής αυτονοµίας». «Οι ισραηλινές Αρχές µπορούν να µπλοκάρουν πολλά πράγµατα µε το εµπάργκο τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος της UNWRA Κρις Γκάνες, «όχι όµως και τη διασκέδαση, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια που είδαµε σήµερα». 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: