Σύνοδος για τη φτώχεια στην Κωνσταντινούπολη
Με τη συμμετοχή δεκαέξι προέδρων, δεκατεσσάρων πρωθυπουργών, ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, περίπου οκτώ χιλιάδων αντιπροσώπων, δημοσιογράφων και διαπραγματευτών, άρχισε στην Κωνσταντινούπολη η τέταρτη σύνοδος του ΟΗΕ για τις πλέον ενδεείς χώρες του κόσμου.
Οταν ο θεσμός ιδρύθηκε, το 1971, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (LDC) ήταν είκοσι πέντε. Σήμερα, σαράντα χρόνια αργότερα, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, αφού στη σύνοδο της Πόλης μετέχουν 48 χώρες, τριάντα τρεις αφρικανικές, δεκατέσσερις ασιατικές συν την Αϊτή. Ο πληθυσμός τους, που υπολογίζεται σε 900 εκατομμύρια ανθρώπους, αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού πληθυσμού της Γης, το ΑΕΠ τους στο 1% του παγκοσμίου, οι εμπορικές τους συναλλαγές αντιστοιχούν στο 1% του διεθνούς εμπορίου, το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα σε 745 δολάρια. Και όμως, όπως τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, πρόκειται για χώρες οι οποίες με την κατάλληλη υποστήριξη πολλά μπορούν να προσφέρουν και πολλά να ωφεληθούν.
Τη σύνοδο χαιρέτισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, που εμέμφθη εμμέσως τους έχοντες και έκανε και πάλι λόγο για ένα μεγάλο όραμα, πώς δηλαδή ο κόσμος θα αγωνιστεί κατά της φτώχειας και του λιμού. Το κακό είναι ότι σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών μόνο τρεις χώρες –η Μποτσουάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο και οι Μαλδίβες– κατόρθωσαν να διαγραφούν από τον κατάλογο των φτωχότερων.
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες δεν έχουν επιδείξει ικανοποιητικό ενδιαφέρον προς τη σημαντική αυτή σύνοδο», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ λάβρος κατά της «αποικιοκρατικής τακτικής» των ανεπτυγμένων χωρών εμφανίστηκε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΦΤΩΧΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου