"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Δανικό πρότυπο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΔΑΜΙΡΗ

Πρωτολειτούργησε πριν από χρόνια σε ένα παλιό εργοστάσιο στην πόλη Ααρχους της Δανίας το πρόγραμμα με το πρωτότυπο όνομα «Πιλότοι του χάους», το οποίο θέλησε να προσφέρει μια διαφορετική μορφή εκπαίδευσης σε νέους ανθρώπους.

Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει, και μάλιστα από την UNESCO η οποία αναγνώρισε την «αξιοσημείωτη παιδαγωγική σύλληψη» που εφαρμόζεται στη σχολή.

Τα κριτήρια για την είσοδο στη σχολή δεν ήταν τα καθιερωμένα, όπως ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου, ο αριθμός των διπλωμάτων ή ακόμη και το πιστοποιητικό αποφοίτησης από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σημασία έχει να διαθέτει ο υποψήφιος ένα ενδιαφέρον - προκλητικό βιογραφικό σημείωμα, με πάσης φύσεως ποικίλες εργασιακές, και όχι μόνο, εμπειρίες. Η σύλληψη της ιδέας της σχολής είχε κατά νου τον κόσμο των σύγχρονων επιχειρήσεων που ξοδεύουν αρκετά εκατομμύρια κάθε χρόνο για να προσφέρουν επιμορφωτικά σεμινάρια στους εργαζομένους τους.

Η τεχνολογία και τα πεδία γνώσης των διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων προχωρούν με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που οι γνώσεις του πανεπιστημίου καθίστανται ανεπαρκείς λίγα χρόνια μετά την αποφοίτηση.

Μια ποικιλία από διάφορους τομείς, υπήρξε το αντικείμενο διδασκαλίας: εμπόριο, πολιτισμός, φιλοσοφία, νομοθεσία, ομαδική εργασία, διοίκηση και οικονομικά, ηλεκτρο­νικοί υπολογιστές, μέσα επικοινωνίας κ.λπ.

Το πρόγραμμα αλλάζει ανάλογα με τις διαθέσεις των καθηγητών και των σπουδαστών, ενώ προτεραιότητα δίνεται στις προσπάθειες και τις επιδόσεις στην πρακτική εξάσκηση.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει από τα προαναφερθέντα είναι κατά πόσον μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα μια ανάλογη σχολή, «μιμούμενη» πιστά την όλη ιδέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: