"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Δεν επιστρέφουμε, μόνο δανείζουμε

Το Βρετανικό Μουσείο δεν πρόκειται να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά είναι πρόθυμο να της τα δανείσει, είπε ο διευθυντής του, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, μιλώντας στο ένθετο Spectrum της εφημερίδας The Sydney Morning Herald.

Ο ΜακΓκρέγκορ σημειώνει, επίσης, ότι, αν και το Βρετανικό Μουσείο έχει προτείνει τον δανεισμό με σειρά προτεραιότητας στην Ελλάδα, εντούτοις η ελληνική κυβέρνηση «αρνείται να τα δανειστεί».

Βέβαια, απέναντί του σε αυτήν τη δήλωση ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου θα βρει τους αρχαιολόγους που αντιδρούν στον δανεισμό των Γλυπτών σε άλλους εκθεσιακούς χώρους, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνη η μεταφορά των Γλυπτών, άρα και απαγορευτικός ο δανεισμός τους.

Αναφερόμενος στα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο ΜακΓκρέγκορ δήλωσε ότι «τα συγκεκριμένα αντικείμενα έχουν νόημα μόνο όταν εκτίθενται στο σύνολό τους ως αφηγητής όλης της ανθρώπινης ιστορίας», συνεπώς είναι «απαραίτητο να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος, ώστε όλος ο κόσμος να τα επισκεφθεί, εφόσον δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον Παρθενώνα».

Τα αυστραλιανό περιοδικό Spectrum δημοσίευσε δισέλιδο αφιέρωμα και συνέντευξη του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ, με αφορμή τη διάλεξη που πρόκειται να δώσει στο Art Gallery στο Σίδνεϊ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου βιβλίου του.

Πάγια πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι να μη σχολιάζει δημοσιεύματα και δηλώσεις σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά με προσοχή να διατυπώνει το διαρκές αίτημα.

Το ΥΠΠΟΤ ζητάει οριστική επανένωση των Γλυπτών και ως αντάλλαγμα προτείνει η Ελλάδα να δανείζει εκθέματα, ώστε το Βρετανικό Μουσείο να φιλοξενεί περιοδικά αρχαιοελληνικές εκθέσεις.

Ετσι, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΤ, και θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργήσει η επιστροφή των Γλυπτών και οι επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν κάθε φορά και κάτι άλλο.

Γενικά, το ΥΠΠΟΤ εκτιμά ότι παγκοσμίως η κοινή γνώμη υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών και ότι το κλίμα επαναπατρισμού γίνεται συνεχώς και καλύτερο υπέρ της Ελλάδας.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: