"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Ο ΕΡΟΓΛΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι απευθείας συνομιλίες στη Λευκωσία, καθώς ο επικεφαλής του ψευδοκράτους Ντερβίς Έρογλου επιμένει να απορρίπτει την πρόταση Χριστόφια για ταυτόχρονη απογραφή πληθυσμών.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε λιγότερο από μια ώρα, καθώς ο Έρογλου, προφανώς ανταποκρινόμενος στις εντολές της Άγκυρας που προσπαθεί να κρύψει το έγκλημα του εποικισμού, δεν δέχεται την απογραφή.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Πρόεδρος επιμένει, θεωρώντας το θέμα της απογραφής μείζονος σημασίας, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι η πληθυσμιακή σύνθεση στα Κατεχόμενα έχει αλλοιωθεί στη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών με την μεταφορά εποίκων από την Τουρκία, που έχουν λάβει «τουρκοκυπριακή ιθαγένεια».

Μια απογραφή υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών, μια αντικειμενική δηλαδή απογραφή, θα αποκάλυπτε τις ενέργειες της Άγκυρας, καθώς οι απογραφόμενοι θα ήσαν υποχρεωμένοι να δώσουν λεπτομερή στοιχεία για την προέλευσή τους.

Επιπλέον, ο Έρογλου επιμένει ότι το ψευδοκράτος διαθέτει κρατική οντότητα, ενώ χθες συζητήθηκαν διάφορα θέματα σχετιζόμενα με εσωτερικές πτυχές ασφάλειας και ο Πρόεδρος Χρισόφιας δήλωσε πως «περιμένει στο ακουστικό του», προκειμένου να γίνει η νέα συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο Μπαν Κι Μουν δεν πρόκειται να σηκώσει το τηλέφωνο, αν δεν υπάρξει σοβαρή πρόοδος.

Όσο για τον Έρογλου, χθες εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προκλητικός, ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με την Άγκυρα. «Αν δεν γινόταν η εισβολή, σήμερα στο νησί δεν θα υπήρχε ούτε ένας Τουρκοκύπριος» δήλωσε, ουσιαστικά στηρίζοντας την εισβολή, την κατοχή, αλλά και τον εποικισμό που αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Επιπλέον, ο κ. Έρογλου έστρεψε τα βέλη του και προς την ΕΕ, κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι αποδεχόμενη στους κόλπους της την Κύπρο, παρεμπόδισε την επίτευξη λύσης. «Αν η διεθνής κοινότητα», είπε, «άφηνε μόνους τους Κύπριους, η συμφωνία θα είχε επιτευχθεί προ πολλού».

Στην Αθήνα βρισκόταν χθες ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίο συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε την σημαντική βοήθεια που η Ελλάδα προσφέρει στην Κύπρο.

Ο κ. Κυπριανού έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε ευοίωνη εξέλιξη την αφύπνιση των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τη συνεργασία για το φυσικό αέριο, που, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ συμφώνησε, αναφέροντας ότι την περασμένη βδομάδα πέντε Τουρκοκύπριοι που ηγούνται των κινητοποιήσεων μετέβησαν με αντιπροσωπεία του κόμματος στις Βρυξέλλες, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας για να λυθεί το Κυπριακό», είπε. «Διαφορετικά, καταλαβαίνουν ότι χάνονται ως Κοινότητα».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: