"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απαγόρευση διαδηλώσεων στη Σ. Αραβία με... φετβά

ΤΖΕΝΤΑ. Σε ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα τύπωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας το θρησκευτικό διάταγμα (φετβά) που εξέδωσαν θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας, και με το οποίο απαγορεύονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με το επιχείρημα ότι είναι εναντίον του Ισλάμ. Αυτό ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, χώρας που εξάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου στον κόσμο και συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερσυντηρητική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας κατέστειλε την απόπειρα μαζικής αντικυβερνητικής διαδήλωσης στις 11 Μαρτίου, χρησιμοποιώντας ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, «o μεγάλος μουφτής ζήτησε από την κυβέρνηση και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις να τυπώσουν και να μοιράσουν στον λαό, περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα του διατάγματος», προσθέτοντας ότι 500.000 αντίτυπα έχουν ήδη τυπωθεί. Με το θρησκευτικό διάταγμα, ο μεγάλος μουφτής ζητεί να ενισχυθεί η συνοχή της χώρας και απευθύνει έκκληση στον λαό της Σαουδικής Αραβίας να συμπήξει ενιαίο μέτωπο υπό τη σοφή και νόμιμη θρησκευτική ηγεσία της χώρας, στέλνοντας σαφή προειδοποίηση εναντίον των διαδηλώσεων.

Ο μεγάλος μουφτής σεΐχης Αμπντούλ Αζίζ αλ Σεΐχ, επικεφαλής του συμβουλίου των κληρικών, είναι ο ανώτατος θρησκευτικός άρχων της Σαουδικής Αραβίας. Η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας μονοπωλεί την πολιτική σκηνή της χώρας, ωστόσο, στο πλαίσιο ιστορικής συμφωνίας, έχει εκχωρήσει στους θρησκευτικούς ηγέτες ευρείες εξουσίες ελέγχου της κοινωνίας.

Στον απόηχο των εξεγέρσεων του αραβικού κόσμου, οι οποίες ανέτρεψαν τα καθεστώτα στην Τυνησία και την Αίγυπτο, και χάρη σε ακτιβιστές του Διαδικτύου, η 11η Μαρτίου είχε οριστεί ως η πρώτη μέρα μαζικών διαδηλώσεων στη Σαουδική Αραβία, με αιτήματα μεταρρυθμίσεις, δικαιότερη κατανομή του πλούτου και αλλαγή του πολιτεύματος σε συνταγματική μοναρχία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: