"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Επιστήμονες βλέπουν τέλος των θρησκειών

BBC

Το τέλος των θρησκειών, τουλάχιστον με την οργανωμένη μορφή τους, προβλέπουν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποίησαν ένα πολύπλοκο μαθηματικό πρότυπο.

Πέρα, όμως, από τον αφανισμό των θρησκειών, η ίδια έρευνα υποδεικνύει τη διαρκή αύξηση, ιδιαίτερα στη Βρετανία, των ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι δεν ανήκουν, ούτε και ενδιαφέρονται, για καμία από τις γνωστές θρησκείες. 

Η έρευνα βασίστηκε στα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τον τελευταίο αιώνα από τις απογραφές πληθυσμού που πραγματοποιήθηκαν σε εννέα κράτη του κόσμου (Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Τσεχία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία και Ελβετία).

Με το μαθηματικό πρότυπο που χρησιμοποίησαν, οι ερευνητές προσπάθησαν να συνταιριάξουν -και να ερμηνεύσουν- κάποιες παραμέτρους που θεωρούν ότι συνδέονται με την ακμή ή την παρακμή κάποιας θρησκείας. Ετσι προσπάθησαν να βρουν τη σχέση που διέπει τον αριθμό όσων ισχυρίζονται ότι ανήκουν σε κάποια οργανωμένη, επίσημη θρησκεία και τα κοινωνικά κίνητρα που είναι πιθανόν να οδηγήσουν κάποιον πολίτη προ των πυλών ενός χώρου λατρείας, που θα τον κάνουν να ενταχθεί σε κάποια από τις οργανωμένες θρησκείες.

Το συμπέρασμα της ερευνητικής προσπάθειας, το οποίο ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής που πραγματοποιήθηκε στο Ντάλας, είναι ότι οι θρησκείες βαίνουν προς εξαφάνιση και το μέλλον τους προοιωνίζεται σαν αυτό των δεινοσαύρων. Ενας από τους επιστήμονες της ομάδας, ο Ντάνιελ Εϊμπραμς του Πανεπιστημίου Northwestern, το 2003 πρότεινε ένα ανάλογο μαθηματικό πρότυπο με το οποίο εξηγούσε γιατί θα εξαφανιστούν όσες γλώσσες και διάλεκτοι δεν είναι ευρέως διαδεδομένες.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές έλαβαν στοιχεία τα οποία είχαν συλλεχθεί κατά τις διάφορες απογραφές πληθυσμού τα τελευταία εκατό χρόνια και επελέγησαν οι χώρες όπου κάθε πολίτης έπρεπε να συμπληρώσει και ερώτηση η οποία αναφερόταν στο θρήσκευμα. «Σε πολλά κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνονται οι πολίτες που ισχυρίζονται ότι δεν ανήκουν και δεν ακολουθούν καμία από τις λεγόμενες οργανωμένες θρησκείες. Στην Ολλανδία ο αριθμός των πολιτών που δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε οργανωμένη θρησκεία φτάνει το 40%, ενώ υψηλότερο είναι το ποσοστό στην Τσεχία, όπου αυτοί που διατηρούν τις αποστάσεις τους από κάθε θρησκεία ξεπερνούν το 60%», εξηγεί ο δόκτωρ Ρίτσαρντ Βίνερ, της Εταιρείας Ερευνών για την Εξέλιξη της Επιστήμης.

Στη συνέχεια, η ομάδα εφήρμοσε το πρότυπο μη γραμμικής δυναμικής, προσαρμόζοντας τις παραμέτρους που αφορούσαν τα κοινωνικά και άλλα προνόμια που απολαμβάνουν όλοι όσοι δεν πιστεύουν σε συγκεκριμένη θρησκεία. Μετά την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ότι σε όλα τα κράτη οι θρησκείες βαίνουν προς αφανισμό.

Αυτή η τάση εγκατάλειψής τους από το κοινωνικό σύνολο είναι ιδιαίτερα αισθητή τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία όπου, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, τα δύο τρίτα των πολιτών δεν θεωρούν ότι έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με κάποια θρησκεία. Αυτό τουλάχιστον κατέγραψε η τελευταία απογραφή για το 2011. Ακόμα όμως και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως «ευσεβείς» ή θρησκευόμενοι το κάνουν για πολιτιστικούς και μόνον λόγους, λένε πολλοί αναλυτές. Το συμπέρασμα αυτό εξήχθη από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μέσω Διαδικτύου σε 1.900 ενηλίκους σε Αγγλία και Ουαλλία. Το 61% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ανήκει σε κάποια θρησκεία, αλλά ταυτόχρονα, όταν ρωτήθηκαν κατά πόσο είναι θρησκευόμενοι, το 65% απάντησε αρνητικά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: