"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελλειμμα 25 εκατ. ευρώ στο Ωνάσειο

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Στα 25 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε πέρυσι το έλλειμμα του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου που παρά τις κρατικές επιχορηγήσεις συνεχίζει την άκρως αρνητική από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων πορεία της τελευταίας δεκαετίας. Το Ωνάσειο εμφανίζει κάθε χρόνο έλλειμμα, γεγονός που έχει οδηγήσει την πολιτεία σε τακτικές επιχορηγήσεις και έκτακτες (ρύθμιση χρεών), οι οποίες από το 1993 έως σήμερα ανέρχονται στα 322,5 εκατ. ευρώ. Κατά το 2011 η κρατική τακτική επιχορήγηση θα είναι 7,7 εκατ. ευρώ.

Το θέμα της οικονομικής αιμορραγίας του Ωνασείου ετέθη χθες από τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο ενώπιον των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενόψει των αποφάσεων για τοποθέτηση νέας διοίκησης στο νοσοκομείο. O πρόεδρος του Ωνασείου, κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, τόνισε ότι το νοσοκομείο βρίσκεται ανάμεσα στις «συμπληγάδες πέτρες» των υποτιμολογημένων πράξεων και των υψηλών αποδοχών του προσωπικού. Οπως ανέφερε, από το 2002 έως σήμερα η μισθοδοσία του μη ιατρικού προσωπικού αυξήθηκε από 14 εκατ. ευρώ σε 34 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν διοικήσεις που έδωσαν μισθολογική αύξηση 20% στο προσωπικό σε ένα χρόνο. Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για παροξυσμό των δαπανών την τελευταία δεκαετία. Για τις αμοιβές του προσωπικού αναφέρθηκε σε περίπτωση εργαζομένου στην τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου με ετήσιες αποδοχές 72.000 ευρώ!

Εντονη κριτική στις πρακτικές του Ωνασείου Kαρδιοχειρουργικού Κέντρου άσκησαν τα μέλη της επιτροπής που έκαναν λόγο για απώλεια του κοινωφελούς χαρακτήρα του Κέντρου με τη συρρίκνωση του αριθμού των κλινών τρίτης θέσης. Οπως τονίστηκε, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν ποσά της τάξης των 3.000 έως 5.000 ευρώ για αναβαθμισμένες θέσεις και προκειμένου να μην περιμένουν σε λίστες. Ειδική αναφορά έγινε στο μεταμοσχευτικό πρόγραμμα που «μαραζώνει», ενώ προτάθηκε να υιοθετήσει το Ωνάσειο το σύστημα προμηθειών του ΕΣΥ προκειμένου να μειώσει το κόστος για την αγορά αναλώσιμων υλικών.

Οι αποφάσεις για τη νέα διοίκηση του Ωνασείου αναμένεται να ληφθούν μετά την ερχόμενη Τρίτη οπότε θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή για το θέμα του Ωνασείου. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη της όποιας επιλογής είναι δική του, απαντώντας στην κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν. Δ. κ. Κώστα Μαρκόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι η Βουλή «δεν μπορεί να είναι πλυντήριο πολιτικών αποφάσεων».

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: