"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα μεγάλα κόμματα δεν έχουν λεφτά ούτε για τα... κινητά

Aυτοί οι τυχάρπαστοι ζητούν τη ψήφο σας για να σας σώσουν!

Του Παναγη Γαλιατσατου

Από το τρελό πάρτι με δανεικά που μέθυσε τον δημόσιο τομέα την τελευταία δεκαετία, δεν έμειναν έξω τα κόμματα. Χρήμα άφθονο και φθηνό κατασπαταλήθηκε σε πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες και φαντασμαγορικές φιέστες. Η κρίση όμως δεν κάνει κράτει στις πύλες της εξουσίας και τα χρέη πνίγουν τα κόμματα, που έχουν πια φτάσει στο σημείο να αγωνίζονται, όπως η χώρα, να αποφύγουν τη στάση πληρωμών με αιματηρές οικονομίες.

Μια ματιά στους ισολογισμούς αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η επιβίωσή τους εξαρτάται από τον τραπεζικό δανεισμό και την κρατική επιχορήγηση.  

Από τα 65 εκατ. ευρώ έσοδα του ΠΑΣΟΚ το 2010, 19,8 κάλυψε η επιχορήγηση και 40 εκατ. ήρθαν από δάνεια. Περί τα 33 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για την αναχρηματοδότηση παλιότερων δανείων, ενώ η δαπάνη για τόκους έφτασε στα 6,49 εκατ. Το συνολικό χρέος του ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες αγγίζει τα 111 εκατ. ευρώ.

Η Ν.Δ. είχε έσοδα 18,7 εκατ. (15 εκατ. επιχορήγηση) και λειτουργικές δαπάνες άνω των 40 εκατ., που καλύφθηκαν με δανεισμό 25 εκατ. ευρώ. Πλήρωσε για τόκους 6,4 εκατ. και έχει συνολικό χρέος πάνω από 120 εκατ. ευρώ. 

Οι γνωρίζοντες λένε ότι και στα δύο κόμματα το 50% έως 60% των εσόδων πηγαίνει πλέον στην εξυπηρέτηση δανείων.

Οι πυλώνες αυτοί τρίζουν. Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θέλει να μειώσει το 2011 την κρατική χρηματοδότηση κατά 20%, και γι’ αυτό κατέβαλε φέτος μόνο ένα μέρος της, προκαλώντας στα κόμματα οξύ πρόβλημα ρευστότητας. Ο δανεισμός παραμένει μια διέξοδος, καθώς τα μεγάλα τουλάχιστον κόμματα έχουν εγγυήσεις, πάντοτε μπορούν να ενεχυριάζουν τη μελλοντική επιχορήγηση - δεν την προεισπράττουν, όπως εσφαλμένα γράφεται.

Ομως το επιτόκιο είναι απαγορευτικό. Η Αγροτική, όπου ΠΑΣΟΚ (90) και Ν.Δ. (100) χρωστούν συνολικά 190 εκατ. ζητά 8%. Στη Ν.Δ. υπολογίζουν πλέον ετήσια δαπάνη 9 εκατ. για τόκους. Η εξάρτηση από την Αγροτική καθιστά και τα δύο κόμματα ευάλωτα σε όποια αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή συμπεριφοράς της Τράπεζας.

Γεγονός είναι πάντως ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έως τώρα, ήταν σε θέση να εξυπηρετούν τα δάνεια. Το μέλλον όμως φαντάζει αβέβαιο, και τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. επικρατεί πνεύμα δρακόντειας περικοπής δαπανών. Πάρκινγκ, κινητά, χαρτική ύλη, έξοδα περιοδειών περικόπτονται δραστικά. Στην Ιπποκράτους έχει δοθεί εντολή -τηρείται αυστηρά- να σβήνουν στα γραφεία τα φώτα για να εξοικονομηθεί ρεύμα. Το ΠΑΣΟΚ πάντως είχε την ευχέρεια, επειδή έγινε κυβέρνηση, να μην αγγίξει το προσωπικό, μετακινώντας κάποιους από τους υπαλλήλους του σε συμβάσεις του Δημοσίου. Η Ν.Δ. όμως χρειάστηκε να κάνει 60 απολύσεις, σε σύνολο 410 μισθοδοτούμενων, έδιωξε δηλαδή το 18%.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπου εκτιμούν ότι χάρις στις δρακόντειες περικοπές έχουν καταφέρει να μη δημιουργούν νέα ελλείμματα, προσπαθούν να αυξήσουν τα έσοδα: Από το site, από την μπουτίκ με είδη που θα φέρουν το λογότυπο Ν.Δ., κατά τα πρότυπα του ΕΛΚ, αλλά και από τους πολίτες που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στα δρώμενα, μέσω SMS. Στο κλίμα απαξίωσης της πολιτικής που επικρατεί πάντως, αυτά, πενιχρά έσοδα μόνο μπορούν να αποφέρουν. Πραγματική ανάσα θα ήταν η μεταφορά των κομμάτων από το υψηλό καθεστώς ΦΠΑ (23%) σε χαμηλότερο, καθώς δεν είναι εμπορικές επιχειρήσεις και δεν μπορούν να τον μετακυλίσουν.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: