Τοξικές βόμβες στα Σκόπια
Τoυ ΤΗΛΕΜΑΧΟΥ ΚΟΚΚΟΥ
Νέες αποκαλύψεις για επικίνδυνα απόβλητα στην ΠΓΔΜ, έφερε στο φως της δημοσιότητας το Κανάλι 5 των Σκοπίων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για «οικολογική βόμβα» 250 εκατομμυρίων τόνων σκουριάς σε περιοχή που βρίσκεται στα ανατολικά. Υπάρχουν ακόμη 15 εκατομμύρια τόνοι υπολειμμάτων μολύβδου και συμπυκνωμάτων ψευδαργύρου, που απειλούν με καρκίνο τους κατοίκους της περιοχής.
Μετρήσεις των τελευταίων ετών και αναλύσεις δείχνουν πως ειδικά τα σιτηρά είναι επιβαρημένα σε μεγάλο βαθμό πάνω από το φυσιολογικό, σε βαρέα μέταλλα – κάτι που ομολογεί και ο ίδιος ο Δήμαρχος της περιφέρειας Ιστίπ, Τόνι Τονέσκι.
Και όλα αυτά από το ορυχείο που είναι ρωσικών συμφερόντων και του οποίου η σκουριά διοχετεύεται στο ποτάμι. Εδώ και πάνω από μισό αιώνα τα απόβλητα απειλούν την υγεία 200 χιλιάδων κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο.
Όλα δείχνουν πως η κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, μια και προβλέπεται μνα γίνει στην περιοχή εξόρυξη χαλκού και χρυσού.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά σε «βόμβες αποβλήτων» στη FYROM.
Το 2004, (15 Σεπτεμβρίου, αρ. φύλλου 1263) η εφημερίδα ''BECT'' δημοσίευε στην πρώτη σελίδα ρεπορτάζ για πυρηνικά απόβλητα στην περιοχή Κριφολάκ. Τα πυρηνικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταφέρθηκαν με 50 κοντεϊνερς από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε αποθήκες. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι αμέσως μετά άρχισε να θερίζει ο καρκίνος, ενώ έγιναν συστάσεις στους κτηνοτρόφους να αποφεύγουν να βγάζουν τα πρόβατά τους για βοσκή στην περιοχή.
Απόβλητα υπάρχουν και στο ποτάμι της περιοχής Βρεγκανίτσα, από όπου έχει αναφερθεί ότι έχουν εξαφανιστεί τα σκυλιά, που μέχρι τότε κυκλοφορούσαν σε μεγάλες αγέλες.
Οι κάτοικοι της πόλης Στιπ (60. 000) που απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα αναρωτιούνται ποιός έδωσε άδεια για ταφή των πυρηνικών αποβλήτων. Η περιοχή Πένους μοιάζει με τη Σαχάρα!
Το 1991 οι κυβέρνηση Γκλιγκόροφ μετά από διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας, δέχθηκε να ενταφιαστούν στο έδαφος της νοσοκομειακά και πάσης φύσεως απόβλητα έναντι αμοιβής 200 εκ. δολαρίων.
Και δυστυχώς η περιοχή που επιλέχθηκε είναι αυτή του (Μοναστηρίου-Καϊμακ-Τσελάν) Μοριχόβου στα σύνορα FYROM-ΕΛΛΑΔΟΣ, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την μεθόριο(Φλώρινας-Έδεσσας). Όπως είναι φυσικό, ο υδροφόρος ορίζοντας θεωρείται μολυσμένος.
Τα παραπάνω αφιερώνονται εξαιρετικά σε όλους όσους εντελώς απερίσκεπτα αναζητούν στις λαϊκές αγορές της γείτονος, φθηνά μεν προϊόντα, λίαν επικίνδυνα όμως για την υγεία τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛ.ΖΩΝΗ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
ΣΚΟΠΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου