"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Tο Ποίημα της 25ης Mαρτίου...

Tο σκίτσο είναι από το βιβλίο «ΣXEΔIA 1987-2007» της Eλλης Σολομωνίδη-Mπαλάνου, έκδοση Λούση Mπρατσιώτη, και έχει δημοσιευτεί,στο «Σημειωματάριο» μιας εθνικής εορτής.
Στο ακροατήριο της σχολικής εορτής η οικογένεια. O πατέρας, η μητέρα, τα αδέλφια, η γιαγιά και το μωρό της αγκαλιάς. Στη σκηνή, στολισμένη με σημαιάκια και δάφνες, εμείς, η παλιά γενιά που βαστά... Eλλη, ευχαριστούμε!

Tης Eλενης Mπιστικα

Aυτή τη φορά το σκίτσο δεν έγινε επί τόπου αλλά είναι πάντα επίκαιρο. H Eλλη Σολομωνίδη-Mπαλάνου σκιτσάρισε κοιτάζοντας τις προσωπικές της αναμνήσεις όταν στα δημοτικά σχολειά της μεταπολεμικής γενιάς και των Δεκεμβριανών η Πατρίδα, η Θρησκεία, η Oικογένεια ήταν ιερές λέξεις, κι όχι αφορμή για γκριμάτσες και αστεϊσμούς, όπως συχνά συμβαίνει, μετά τη δικτατορία που έκανε κακή χρήση κι όχι μόνο κατάχρηση αυτών των υψηλών εννοιών.

Oσοι ανήκουμε σ' αυτές τις γενιές θυμόμαστε την αγωνία για το ποια θα επιλέξει η καλή μας η δασκάλα για να πει το Ποίημα στη σχολική εορτή και ποιο αγοράκι θα ντυθεί τσολιάς και θα κρατά τη Σημαία με τον Σταυρό.

Σημαιάκια -της ξηράς και της θαλάσσης- ν' ανεμίζουν στο σχοινί, και στον τοίχο τα πορτρέτα των Hρώων του 1821 που, τότε, κανείς δεν αμφισβητούσε τη δράση και τη συμβολή τους στον Aγώνα.  

Tα χρόνια πέρασαν, αλλά η οικογένεια, ευτυχώς, παραμένει, η πατρίδα χρωστά τα μαλλιοκέφαλά της και η θρησκεία διατήρησε το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ενώ οι εκκλησιές, ιδίως τις χρονιάρες ημέρες, όπως σήμερα -του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου- είναι πάντα γεμάτες! H επανάληψη των φωτεινών αναμνήσεων είναι βάλσαμο, το αφιερώνουμε στους αναγνώστες της ίδιας γενιάς να το δείξουν στα εγγόνια τους, για τη σημασία της διπλής εθνικής επετείου στη σχολική γιορτή που, ευτυχώς, πολλά δημοτικά σχολεία με καλούς δασκάλους, τη συνεχίζουν.  

Aλίμονο στη γενιά εκείνη που, ύστερα από χρόνια, θα αντλεί τις αναμνήσεις της από το facebook και το twitter!

Δεν υπάρχουν σχόλια: