"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σκοτώνει τη σταδιοδρομία η μερική απασχόληση;

«Χαρακτηριστικό της σύγχρονης εργασιακής ζωής» θεωρούν οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας την αυξητική τάση που σημειώθηκε τελευταία στη μερική απασχόληση. 

Ωστόσο, καταλυτικής σημασίας είναι και το δεδομένο που προκύπτει ότι «μερική απασχόληση σε θέσεις ανώτερου μάνατζμεντ και σε υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη εξαίρεση». Κάτι, που ισχύει σε ευρωπαϊκή εμβέλεια, ακόμη και για τις εταιρείες που συνηγορούν στη μερική απασχόληση, ακόμη και για τους εξειδικευμένους εργαζομένους τους. Σε εμβέλεια όμως εργατικού δυναμικού, το φαινόμενο αυτό παραμένει ακόμη σπάνιο. Και τα τρία τέταρτα του συνόλου των εταιρειών δεν έχουν άτομα με μερική απασχόληση σε τέτοιες θέσεις εργασίας.

Με τον εντυπωσιακό τίτλο «Μερική απασχόληση: ο θάνατος της σταδιοδρομίας;» (Part-time work-a career dead-end?) η νέα έκθεση του Ιδρύματος αναφέρει ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε Ευρωπαίους -32% γυναίκες και 9% άνδρες- εργάζονται σήμερα με κάποια μορφή μερικής απασχόλησης. 

Καταγράφει λοιπόν τις θετικές και αρνητικές πτυχές και επιπτώσεις της αυξάνουσας αυτής τάσης, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες. Με γενικό συμπέρασμα ότι «προς το παρόν μπορεί μεν οι μερικώς απασχολούμενοι να πετυχαίνουν καλύτερη εξισορρόπηση της εργασίας τους με την υπόλοιπη ζωή τους, ωστόσο, κερδίζουν λιγότερα χρήματα και χάνουν τις ευκαιρίες για την εκπαίδευσή τους και για πρόοδο της σταδιοδρομίας τους. Στις θέσεις μάνατζερ η μερική απασχόληση δεν αποτελεί παρά μόνο την εξαίρεση. Κάτι για το οποίο οι μερικώς απασχολούμενοι παραπονούνται». 

Επιπλέον, αν και οι θέσεις μερικής απασχόλησης, συνήθως, είναι κατώτερες εκείνων της πλήρους, ωστόσο, προκύπτει ότι δεν μειώνεται το αίσθημα ικανοποίησης των μερικώς απασχολουμένων.

Οσο για τους εργοδότες, η μερική απασχόληση μπορεί μεν να είναι σημαντική γιατί εξυπηρετεί τον κύκλο των εργασιών τους, πιθανόν όμως να συνεπάγεται και εργασιακό κόστος. Στα ευρήματα της έρευνας είναι και το ότι, ενώ στους άνδρες η μερική απασχόληση συναντάται περισσότερο στις νέες ηλικίες όπως και στους ηλικιωμένους, αντιθέτως, στις γυναίκες αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας τους. Κάτι, που εξηγείται ως ένα στοιχείο από τις ανισότητες που επικρατούν και, συγκεκριμένα, επειδή οι γυναίκες συναντούν μεγαλύτερες δυσκολίες να μεταταγούν από τη μερική στην πλήρη απασχόληση.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η μερική απασχόληση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εταιρειών, συναντάται περισσότερο στους Κλάδους της Εκπαίδευσης, της Υγείας και σε παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τομείς όπου, ως γνωστόν, η πλειονότητα των εργαζομένων ανήκει στο γυναικείο φύλο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: