"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τσουνάμι χτυπά τώρα τη βιομηχανία ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων

Ντόμινο... ελλείψεων στην αγορά ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων έχει πυροδοτήσει ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία οδηγώντας μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς σε πάγωμα της παραγωγής τους.

Οπως έχει γίνει γνωστό, τα εργοστάσια πολλών εταιρειών που λειτουργούσαν στην Ιαπωνία έχουν αναστείλει τις εργασίες τους λόγω ζημιών, ενώ άλλα έχουν εξαναγκαστεί να βάλουν λουκέτο εξαιτίας των συχνών διακοπών ρεύματος. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, πολλές εταιρείες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, στην Κορέα και σε άλλες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν κάθε παραγωγική διαδικασία αφού τους λείπουν κρίσιμα ανταλλακτικά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους κλάδους που έχει υποστεί τα σοβαρότερα πλήγματα, καθώς η Toyota έχει αναστείλει τη λειτουργία σε 12 εργοστάσια, με αποτέλεσμα να «χαθούν» 95.000 αυτοκίνητα. Παρομοίως, η Honda ανέστειλε τη λειτουργία των εργοστασίων της στην Ιαπωνία, ενώ η Nissan έβαλε λουκέτο σε 3 μονάδες κατασκευής. Εξίσου σοβαρή είναι η κατάσταση για τη Mazda, τη Fuji και τη Renault που έχουν προχωρήσει σε αναστολή παραγωγής σε πολλά εργοστάσια, ενώ η General Motors ανακοίνωσε πως σταματάει τη λειτουργία μονάδας στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων, η Sony, η Toshiba κι η Canon ανακοίνωσαν πως πολλά από τα εργοστάσιά τους έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν σε αναστολή της παραγωγής.

Παρόμοια κρίση αντιμετωπίζουν και η Nikon -η οποία πάγωσε την παραγωγή σε 4 μονάδες-, η Panasonic -υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές σε ένα εργοστάσιο- και η 5η σε μέγεθος κατασκευάστρια «μικροτσίπ» Renesas, η οποία έκλεισε 8 εργοστάσια.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: