"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΓΔΜ: Ο Μπαγις αυτόκλητος υποστηρικτης των Σκοπίων

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Την Τετάρτη ολοκληρώνεται η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της χώρας μας, οπότε και θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της απόφασης το φθινόπωρο.

Η ελληνική επιχειρηματολογία στην πρώτη φάση της διαδικασίας εστιάστηκε στην ανάγκη να αποφευχθούν παρεμβάσεις που θα υπονομεύσουν τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, αλλά και στη συστηματική παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από τα Σκόπια, που θα νομιμοποιεί ακόμη και τη λήψη αντιμέτρων.

Ειδικές παρεμβάσεις έγιναν για το περιεχόμενο της ίδιας της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και για το άρθρο 11, το οποίο αναγνωρίζει το δικαίωμα στη χώρα μας να εμποδίσει την ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς, εφόσον αυτό επιχειρηθεί να γίνει με άλλο όνομα πέραν του FYROM. Η ελληνική επιχειρηματολογία όμως αναφέρθηκε εκτενώς και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΝΑΤΟ, όπου δεν προβλέπεται το βέτο (για το οποίο προσέφυγε η σκοπιανή πλευρά), αλλά αντιθέτως επιδιώκεται η ομοφωνία (consensus).

Ο Εγκ. Μπαγίς
Την ίδια στιγμή ως αυτόκλητος υποστηρικτής των Σκοπίων εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην ΠΓΔΜ. 

Ο Τούρκος υπουργός, που βρήκε ευκαιρία από τα Σκόπια να επικρίνει την ΕΕ για τα «εμπόδια» που προβάλλει στην Τουρκία, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να βοηθήσει τη «Μακεδονία» στην ευρωπαϊκή πορεία της, δηλώνοντας και πάλι την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας ο Τούρκος υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα αναγνώρισε από την αρχή τη χώρα με το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία», στράφηκε και εναντίον της Ελλάδας δηλώνοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να αλλάζει ονόματα...».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: