"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ε.Ε.: Αυστηροί έλεγχοι σε όλους τους πυρηνικούς σταθµούς

ΣΕ ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ (stress tests) θα υποβάλουν οι ειδικές υπηρεσίες της Κοµισιόν τους πυρηνικούς σταθµούς που λειτουργούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η γερµανική κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιµο όλων των σταθµών της χώρας ηλικίας άνω των τριάντα ετών

«Πρέπει να αναρωτηθούµε εάν µπορούµε, στο ορατό µέλλον, να καλύψουµε τις ενεργειακές µας ανάγκες χωρίς την πυρηνική ενέργεια», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος αρµόδιος για θέµατα ενέργειας Γκίντερ Οτινγκερ, αποτυπώνοντας το κλίµα σκεπτικισµού που επικρατεί στους κόλπους της Ενωσης. Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγµατοποιήθηκε χθες, οι υπουργοί Ενέργειας των «27», ειδικοί και εκπρόσωποι των βιοµηχανιών κατέληξαν σε µια «γενική συµφωνία» γύρω από την ανάγκη να ελεγχθούν οι 143 πυρηνικοί σταθµοί που λειτουργούν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος, το τεστ αντοχής δεν θα περιοριστεί µόνο στην αντισεισµικότητα των µονάδων, αλλά θα αφορά την ασφάλειά τους σε όλες τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Χρονικά, η πραγµατοποίηση των ελέγχων τοποθετείται στο δεύτερο µισό του έτους. Σύµφωνα µε τον Γκίντερ Οτινγκερ, οι σταθµοί που δεν θα περάσουν το τεστ θα κλείσουν αµέσως.

Η Γερµανία πάντως προχώρησε ήδη στο κλείσιµο επτά σταθµών – τουλάχιστον για τους επόµενους τρεις µήνες. «Θα πραγµατοποιηθεί έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες της Γερµανίας», τόνισε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσθέτοντας ότι έως τις 15 Ιουνίου θα έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις. Οι επτά πυρηνικοί σταθµοί βρίσκονται ένας στο Σλέσβιχ - Χολστάιν, ένας στην Κάτω Σαξονία, δύο στην Εσση, ένας στη Βαυαρία και δύο στη Βάδη - Βυρτεµβέργη όπου στις 27 Μαρτίου η γερµανίδα καγκελάριος θα περάσει ένα κρίσιµο εκλογικό τεστ. Η Ανγκελα Μέρκελ έκανε γνωστό ότι είχε συνοµιλία µε τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί κατά την οποία συµφωνήθηκε να τεθεί το θέµα της πυρηνικής ασφάλειας στην επόµενη σύνοδο της G20.

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ εκδηλώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις για την κατασκευή του πυρηνικού σταθµού στο Ακουγιού, το οποίο απέχει µόλις 25 χιλιόµετρα από ρήγµα. «Θέλουν να κατασκευάσουν τον τύπο VVER, ο οποίος στη Ρωσία δεν χρησιµοποιείται έπειτα από απόφαση δικαστηρίου», κατήγγειλε ο βουλευτής του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος Αλί Ριζά Οζτούρκ και διερωτήθηκε αν «ο Αλλάχ υπέγραψε γραµµάτιο στον Γιλντίζ (σ.σ.: υπουργός Ενέργειας) ότι δεν θα γίνει σεισµός στο Ακουγιού».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: